Un studiu confirma ca intram in secolul asiatic al avutiei
studiuasiasuasingaporepibchina
Un nou studiu estimeaza ca Singapore va deveni caminul celor mai bogati locuitori in 2050 cu un PIB de 137.710 dolari. Asia va beneficia de cel mai mare numar de bogatasi din lume, iar Singapore va fi cap de afis.
Hong Kong, Taiwan, si Coreea de Sud se vor descurca la fel de bine, potrivit analizei, care estimeaza tarile ce vor gazdui cei mai bogati locuitori in 2050.
In mare masura, acestia au ajuns deja la un nivel superior. PIB-ul Singapore este estimat de Knight Frank si Citi Private Wealth's 2012 Wealth Report la 56.532 dolari (2010), cel mai mare din lume, in functie de puterea de cumparare. Norvegia se situeaza pe locul secund, cu un PIB pe cap de locuitor de 51.226 dolari, urmata de SUA (45.511 dolari), Hong Kong (45.301 dolari) si Elvetia (42.470 dolari). (FMI a situat Singapore pe locul 3 la nivel mondial in 2010 - 2011 in functie de PIB, in spatele Qatarului si Luxemburgului, care nu au fost incluse in raportul Knight Frank).
In 2050, Wealth Report estimeaza ca cei mai bogati cetateni se vor regasi in Asia: Singapore (PIB 137.710 dolari), Hong Kong (116.639 dolari), Taiwan (114.093 dolari) si Coreea de Sud (107.752 dolari). Singura economie occidentala care va ramane in top 5 va fi SUA, cu un PIB per capita de 100.802 dolari.
Danny Quah de la London School of Economics estimeaza ca pana in 2050, centrul economic al lumii va fi situat undeva intre India si China. In 1980, centrul economic global era situat in SUA. Unii dintre cei mai bogati oameni de pe planeta au traversat deja Pacificul. Cofondatorul Facebook, Eduardo Saverin, originar din Brazilia, s-a mutat in Singapore in 2009 si a renuntat la cetatenia americana. Jim Rogers, cofondatorul Quantum Fund alaturi de George Soros, s-a mutat, de asemenea, in fosta colonie britanica, in anul 2007.
"M-am mutat... Mi-am vandut casa din New York. M-am mutat in Asia si copiii mei vorbesc mandarina, o mandarina perfecta... Imi pregatesc fetele pentru secolul 21, prin aprofundarea cunostintelor despre Asia si a limbii mandarine", a declarat Rogers pentru CNN.
"Este mai usor sa te imbogatesti in Asia, decat in SUA. Vantul este in fata. Statele Unite ale Americii reprezinta cea mai datornica natiune din istoria lumii", a adaugat Rogers.
"Cei mai mari creditori din lume sunt China, Japonia, Coreea, Taiwan, Hong Kong, Singapore. Activele sunt in Asia. Stiti cine sunt datornicii si unde se afla. Uitati-va la Grecia. La Spania. Sunt american. Dar faptele sunt fapte".
Intram cu siguranta in secolul asiatic, cel putin in privinta averilor. Din cele mai prospere zece economii emergente - Nigeria, India, Irak, Bangladesh, Vietnam, Filipine, Mongolia, Indonezia, Sri Lanka si Egipt - sapte sunt in regiunea Asia.
Economiile din Lumea Veche se vor descurca cel mai rau in urmatorii 40 de ani, estimeaza raportul citat: Spania, Franta, Suedia, Belgia, Elvetia, Austria, Olanda, Italia si Germania se afla la coada clasamentului. Totusi, cel mai greu va creste economia Japoniei, din cauza imbatranirii populatiei, spun specialistii de la Knight Frank.
Bogatia celor din Singapore, Hong Kong si Taiwan nu se va rasfrange insa si asupra noastra. Inegalitatea invocata de protestatarii miscarii Occupy Wall Street se va oglindi in viitor. Guvernele, companiile si societatea vor trebui recalibrate.