Trist, dar adevarat: Doar 9 din 100 de dezvoltatori de aplicatii sunt FEMEI
femeiticit&csalariiabsolventeoportunitati
Doar 9 din 100 de dezvoltatori europeni de aplicatii apartin sexului frumos. Doar 19% dintre directorii din IT&C sunt femei (in alte sectoare de servicii, prezenta acestora in posturi executive este de aproape 50%).
De asemenea, doar 19% dintre intreprinzatorii din IT&C sunt femei, iar forta de munca feminina in domeniul TIC este mai mica cu 30%. Numarul total de absolvente de studii informatice este in scadere (3% absolventi femei vs. 10% absolventi barbati), precizeaza un studiu european. Ce este de facut?
In acest context, Vicepresedintele Comisiei Europene, dna Neelie Kroes, a declarat: „Tehnologia este prea importanta pentru a fi lasata numai pe seama barbatilor! In fiecare saptamana intalnesc tot mai multe femei entuziasmante in domeniul tehnologic.”
„Domeniul TIC nu mai apartine celor putini impatimiti de calculatoare, domeniul TIC este cool si este viitorul! Doar 9% din dezvoltatorii de aplicatii sunt femei? Sa fim seriosi! Codarea este amuzanta, de ce sa nu incercati?”
„Am vrut sa oferim o platforma prin intermediul careia femeile sa povesteasca despre cum au reusit in tehnologie. Exista atat de multe povesti de succes in randul vostru, al femeilor. Asa ca spuneti-ni-le si noua, va rugam, si ajutati-ne sa inspiram urmatoarea generatie!”
Comisia Europeana a lansat joi, 6 martie, o campanie pentru a identifica si a celebra modele de urmat care sa incurajeze tinerele femei si fetele sa studieze si sa urmeze o cariera in domeniul TIC. Comisia invita femeile (si barbatii!) sa realizeze un material video si sa isi impartaseasca propria poveste de succes in domeniul digital prin care sa inspire fetele si femeile sa se gandeasca la tehnologie.
Pentru a va alatura campaniei: puteti face un scurt film cu povestea dumneavoastra despre viata in sectorul digital, pe care sa il incarcati apoi pe pagina de Facebook Every Girl Digital.
Femeile pot avea cariere extraordinare in tehnologie, lucru adeverit de femeile entuziasmante care au dat startul campaniei:
Monique Morrow, @mjmorrow, din Elvetia, afirma ca IT-ul este o cale pe care nu ar fi crezut niciodata ca o va urma. Insa capacitatea ei de a rezolva probleme a adus-o in domeniu; de atunci, IT-ul a purtat-o prin intreaga lume si in multe domenii; a avut experiente interesante, se bucura cu adevarat de ce face si crede ca e distractiv;
Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4, din Franta, lucreaza in domeniul TIC pentru dezvoltare. Ea vorbeste despre o anumita putere de transformare a tehnologiilor informatiei si comunicarii, pe care le considera catalizatori pentru emanciparea femeilor, si despre modul in care conectarea Bangladeshului la era digitala a determinat-o sa faca ce face acum. Sfatul ei pentru fete? „Do IT, do IT, do IT!”
Sofia Svanteson, @sofiasvanteson, din Suedia, le sfatuieste pe tinerele care se gandesc la o cariera in tehnologie sa ramana receptive la utilizarile pe care le poate avea tehnologia. Ea crede ca progresul in tehnologie nu poate avea loc numai de dragul tehnologiei; daca este usor de folosit si util, un lucru poate schimba in bine viata oamenilor. Sofia crede ca este impresionant sa faci parte din acest proces.
Si-au mai impartasit experientele Eva Berneke, din Danemarca, Anneke Burger, din Tarile de Jos, si Naomi Shah, din Statele Unite. Aici gasiti mai multe povesti graitoare.
Campania se bazeaza pe un studiu al Comisiei privind femeile in sectorul TIC, in care s-a constatat ca cel mai bun mod de a atrage mai multe femei in posturi din domeniul tehnologic este sa se puna in lumina activitatea unor profesionisti din domeniul tehnologic, transformand astfel acesti profesionisti in modele de urmat. Determinarea unor parcursuri profesionale stimulative ar putea ajuta femeile care lucreaza deja in tehnologie sa ramana in sector de-a lungul intregii cariere.
Atragerea unui numar mai mare de femei in profesii tehnologice este un imperativ economic. Conform studiului, daca femeile ar ocupa la fel de multe posturi in sectorul digital ca barbatii, PIB-ul european ar putea sa creasca anual cu aproximativ 9 miliarde EUR (de 1,3 ori mai mare decat PIB-ul Maltei). Organizatiile care au la conducere mai multe femei realizeaza o rentabilitate a capitalurilor proprii cu 35% mai mare si un randament general pentru actionari cu 34% mai mare decat alte organizatii comparabile.
Femeile sunt subreprezentate, de asemenea, in pozitiile de conducere si in functiile de decizie. Desi aceasta problema este generala, procentul de femei director in domeniul TIC este mult mai scazut decat in alte sectoare: 19,2% din lucratorii din sectorul TIC se afla in subordinea unei femei, in comparatie cu 45,2% din lucratorii din alte sectoare.
Femeile care au propria afacere in sectorul TIC castiga cu 6% mai mult decat celelalte femei din acelasi sector. Femeile care au propria afacere in sectorul TIC sunt mai multumite cu locurile lor munca, au un sentiment mai puternic al lucrului bine facut si castiga mai bine decat angajatele din sectorul TIC. Un aspect negativ este insa nivelul mai ridicat de stres pe care aceste femei intreprinzatoare marturisesc ca il au.
Problema este agravata de fenomenul „conductei sparte”, cazurile de parasire a sectorului la jumatatea carierei fiind mai frecvente in randul femeilor decat in randul barbatilor. Procentele femeilor care detin o diploma in domeniul TIC si care lucreaza in sector se prezinta astfel: 20% in cazul femeilor in varsta de 30 de ani, fata de numai 9% in cazul femeilor de peste 45 de ani.
Intre timp, angajatorii au anuntat ca le este greu sa gaseasca profesionisti in domeniul TIC si ca Europa s-ar putea confrunta in curand cu o penurie de pana la 900 000 de lucratori in domeniul TIC, putand astfel sa rateze oportunitatea de a combate somajul masiv si riscandu-si competitivitatea pe plan digital.