TOP 4: Ce mai falsifica producatorii chinezi: De la companii intregi, la fosile si tigari
topfalsproducatorchinacompaniitigari
Cand vorbim in general despre produse contrafacute, ne gandim inevitabil la China. Chinezii au o istorie bogata in acest sens, producand tone de DVD-uri, produse electronice, haine "de firma" si tigari false.
De ce apeleaza la o asemenea indeletnicire? Pentru ca se pricep foarte bine la asta. Chinezii investesc atat de mult talent si creativitate in comiterea unor falsuri, incat ne intrebam daca au avut vreodata nevoie sa fure ideile altora. Iata un clasament al lucrurilor pe care le-au falsificat de-a lungul vremii.
4. Companii intregi
Cand chinezii decid sa reproduca un lant celebru de magazine, nu se joaca. Intr-un Apple Store chinezesc, toate produsele erau cu 30% mai ieftine decat in alta parte. Iluzia era atat de perfecta, incat chiar si angajatii au crezut ca lucreaza intr-un magazin Apple. Autoritatile asiatice au descoperit 22 de magazine Apple false, care activau in toata China. Cand au clonat un magazin Ikea, chinezii au avut bunul simt de a inversa culorile celebrului retailer de mobila.
Mancarea din cafenele chinezilor de la "IKEA" era cu 40% mai ieftina. Totusi, situatiile de mai sus palesc in fata povestii produselor electronice japoneze NEC, falsificate de chinezi. In 2004, NEC a aflat ca unele din componentele false purtand logoul sau au ajuns sa fie folosite in China. Totusi, nimic nu avea sa-i pregateasca pe cei de la NEC pentru surpriza urmatoare: chinezii dezvoltasera nu o fabricuta, ci o retea multinationala de falsificare a produselor NEC.
Un chinez a creat o intreprindere NEC in toata regula, oferind carti de vizita, planuri detaliate de productie si chiar garantii purtand numele NEC. Aceasta retea falsa numara 50 de fabrici in China si Taiwan, care produceau electronice NEC si produse noi, precum mp3 playere si sisteme audio. Unele din produsele false erau vandute de marii retaileri, aflati in necunostinta de cauza. Iata si nebunia absoluta: Cei de la NEC au recunoscut ca "fake-urile originale" aveau o calitate foarte buna!
3. Fosile preistorice
Oasele de dinozaur sunt foarte valoroase. Daca ai putea sa le reproduci si apoi sa le vinzi turistilor naivi, gen Indiana Jones? Falsificatorii chinezi s-au ocupat si de acest aspect. In anii ’70, piata chineza a fosilelor a explodat si oasele erau vandute in toata tara. Cand scheletele de dinozaur s-au terminat, antreprenorii au ramas pe ganduri: Si acum? Pana la urma, care e diferenta intre un milion de ani si zece minute?
China a devenit cel mai mare producator de fosile preistorice false din lume. Fosilele de sobolan sau peste erau vandute pe eBay pentru 3.000 de dolari. Acestea puteau fi fabricate si din schelete de pui, broaste, plastic sau pietre, pentru a parea cat mai autentice. Problema este atat de grava, incat savantii chinezi au declarat ca nu mai pot evalua colectiile de fosile in functie de autenticitatea lor.
2. Echipamente militare
Dupa cum am vazut in cazul NEC, aptitudinile chinezilor in arta falsificarii sunt tot mai sofisticate. In prezent, multi oameni nu vor face diferenta intre un iPod original si unul contrafacut. Si Departamentul american al Apararii a fost tras pe sfoara de chinezi. Fortele armate au primit tone de produse electronice contrafacute, pe care sa le foloseasca in lupta. In 2011, SASC (Senate Armed Services Committee), condus de John McCain, a descoperit ca, printre dispozitivele electronice comandate din Asia de Aparare se numara si multe produse chinezesti, realizate fara respectarea normelor de calitate.
Soldatii americani au fost dotati cu arme chinezesti. Sa vedem daca vor supravietui. Asa suna o gluma sinistra lansata in randul militarilor. In 2010, armata SUA a cumparat 59.000 de microprocesoare false chinezesti, care ar fi putut ajunge sa compromita intreg sistemul national de aparare a tarii. Vestea buna este ca IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Agency) lucreaza la un program, care va scana produsele electronice si le va identifica pe cele false.
1. Tigari
Fumatorii sunt predispusi atat la cancer, cat si la fake-urile chinezesti. Chinezii fumeaza foarte mult. Ei trag in piept 2,2 trilioane de tigari pe an. Trilioane! Industria de tutun chineza, detinuta de stat, genereaza 8% din bugetul anual al Chinei. Toti acesti bani au devenit un magnet pentru falsificatori, care copiaza toate brandurile de tigari din lume, de la Marlboro la Kent si Lucky Strike. In prezent, in China sunt produse circa 400 miliarde de tigari contrafacute, destul cat sa aprovizioneze fiecare fumator din SUA cu cate 460 de pachete de Marlboro, Newports sau Benson & Hedges.
In mod surprinzator, jumatate din aceasta cantitate provine dintr-un singur loc – Yunxiao, un tinut din sudul Chinei. Fabricile ilegale de tigari din Yunxiao sunt amplasate in subteran, sub un munte si sub strazile oraselor, sub temple si chiar sub un lac. Intr-o zi, falsificatorii din Yunxiao au incercat sa realizeze o diversiune in fata autoritatilor, camufland o fabrica de tigari in baza militara. Astfel, 20 de falsificatori s-au imbracat in uniforme de soldati si au marsaluit, ca si cum si-ar fi efectuat exercitiile militare zilnice. Profiturile sunt enorme – de 20 de ori mai mari decat investitia!
Tigarile false din China contin insa cu 80% mai multa nicotina decat cele originale si cu 130% mai mult CO2… plus urme de oua de insecte si excremente umane. Falsificatorii de tigari din Yunxiao exporta produsele in 60 de tari din intreaga lume si falsurile nu pot fi depistate decat de un specialist al industriei tutunului. Asadar, 99% din tigarile contrafacute care ajung in SUA provin din China. In Anglia, 1 din 3 pachete de tigari este contrafacut si provine din China. Pe de alta parte, daca am scrie pe fiecare pachet de tigari ca "contine urme de fecale umane", poate am reusi sa reducem numarul fumatorilor cu 2 – 3 procente.