Top 10 tari cu taxe pe venit 0%
taxepetrolgaze naturalearabia saudita
Taxele pe venitul personal sunt, de regula, o sursa extrem de importanta de venit pentru guvernele din intreaga lume. Discutiile privind nivelul taxelor se poarta uneori pe un ton dur in negocierile care au loc intre putere si opozitie. Exista insa tari unde aceasta problema nu exista din simplul motiv ca nivelul taxelor este zero.
CNBC publica, pe baza unui studiu
KPMG, un top al celor mai importante zece tari care nu au taxe pe venit. Unele dintre statele respective si-au castigat in ani de zile o reputatie de "paradis fiscal", altele au resursele naturale extrem de importante.
Emiratele Arabe Unite (EAU)
EAU au unele dintre cele mai mari venituri per capita, de circa 49.000 dolari. In loc sa obtina venituri din veniturile personale, tara se concentreaza pe banii companiilor petroliere care platesc taxe de circa 55% din venituri.
Bancile straine platesc si ele o taxa de 20%. Aproape 30% din PIB-ul tarii este bazat direct pe productia de petrol si gaze, potrivit Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
EAU se afla pe locul sapte in lume din punct de vedere al rezervelor de gaze si petrol. Cetatenii EAU trebuie sa plateasca lunar o taxa de 5% pentru asigurarile sociale. Companiile care angajeaza cetateni EAU au si ele o contributie lunara la bugetul de stat intre 12,5% si 15% din salariul acordat lucratorilor. Taxa pe alcool este 30%, iar cei care vand alcool in Dubai trebuie sa mai plateasca 50%.
Qatar
Este considerata cea mai bogata tara din lume, cu un PIB per capita de 102.800 dolari, potrivit CIA World Factbook. Din punct de vedere al rezervelor naturale de gaze naturale, tara se afla pe pozitia a treia. Statul a facut investitii masive in infrastructura necesara lichefierii si exportului de gaze naturale.
Companiile care activeaza in acest domeniu trebuie sa plateasca o taxa de 35%. Cetatenii trebuie sa plateasca 5% pentru asigurarile sociale, iar angajatii alti 10%.
Oman
Ca si tarile vecine din Orientul Mijlociu, Oman obtine majoritatea veniturilor din petrol. In prima jumatate din 2012, veniturile obtinute de Oman din petrol, care se ridica la circa 70% din nivelul total al veniturilor, a crescut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2011, pana la 13,7 miliarde dolari. Cetatenii contribuie cu 6,5% din salariul lor lunar la asigurarile sociale.
La cumpararea unei proprietati trebuie platita o taxa de 3%. Tara s-a confruntat cu o serie de proteste din partea rezidentilor care au cerut locuri de munca si mai multe beneficii pentru angajati. In plus, exista resentimente tot mai mari din partea cetatenilor pentru strainii care vin sa lucreze acolo.
Kuwait
Tara se afla pe locul al saselea in lume din punct de vedere al rezervelor de petrol, iar veniturile obtinute din petrol reprezinta circa 50% din PIB. In plus, petrolul reprezinta peste 90% din valoarea exporturilor si 80% din veniturile guvernului. Cetatenii trebuie sa contribuie cu 7,5% pentru asigurarile sociale, iar angajatii 11%.
In urma protestelor lucratorilor din sectorul public, guvernula marit salariile cu 25% in 2012. Fondul Monetar International (FMI) a avertizat insa tara ca bugetul este dezechilibrat, nivelul cheltuielilor cu sectorul public fiind prea mare. Doar 7% dintre cetateni lucreaza in mediul privat.
Insulele Cayman
Un "paradis fiscal" arhicunoscut, tara reuseste sa atraga o mare parte din averile oamenilor bogati prin valoarea zero a taxelor si a contributiilor sociale.
Totusi, companiile trebuie sa intocmeasca un plan de pensionare pentru toti lucratorii, inclusiv pentru cei straini care au lucrat de noua luni pe insula. Exista niste taxe indirecte la importul de produse care se pot ridica la 25%.
Bahrain
Statul se bazeaza pe venitul obtinut din campul petrolier Abu Safa, impartit cu Arabia Saudita, care reprezinta circa 70% din veniturile la bugetul de stat.
Cetatenii contribuie cu 7% pentru asigurarile sociale, in timp ce strainii platesc 1%. Companiile trebuie sa plateasca 12% din veniturile angajatilor care au cetatenie si 3% din venitul angajatilor straini. Exista alte taxe indirecte, inclusiv o taxa de timbru de 3% din valoarea unei tranzactii imobiliare.
Strainii mai platesc o taxa municipala de 10% pentru a inchiria o casa. Guvernul, care obtine 88% din venituri din hidrocarburi, vrea sa-si reduca cheltuielile cu 6% in 2013.
Bermuda
Este considerata una dintre cele mai vizitate tari de pe glob. Companiile pot cere angajatilor sa plateasca putin sub jumatate din taxa de 14% ceruta de stat, dar doar pentru primii 750.000 dolari castigati de catre angajat.
Angajatii trebuie sa plateasca 30,4 dolari pe saptamana pentru asigurarile sociale. O alta taxa este de 19% ceruta pentru proprietatile detinute.
Bahamas
Economia tarii se bazeaza mult pe turism si sistemul bancar off-shore. Angajatii trebuie sa contribuie cu 3,9% din salariu pana la maxim 31.200 dolari anual pentru asigurarile sociale.
Circa 70% din veniturile guvernului vin din taxele puse pe bunurile importate. Companiile trebuie sa contribuie la sigurarile sociale cu 5,9% din salariul angajatului.
Arabia Saudita
Cel mai important exportator de petrol din lume obliga strainii sa plateasca 20% din venituri. Angajatii trebuie sa contribuie cu 9% la asigurarile sociale, iar companiile cu alt 9%.
Veniturile din petrol reprezinta 75% din suma totala inregistrata de guvern si 90% din exporturi.
Brunei Darussalam
Este singura tara din Asia aflata pe aceasta lista. Angajatii trebuie sa plateasca 5% din salariile lor pentru asigurarile sociale si alti 3,5% pentru un fon de pensii.
Salariile nerezidentilor sunt impozitate cu 20%. O alta taxa este cea pe cladirile din capitala Bandar Seri Begawan si este de 12%. Al patrulea mare producator de petrol din Asia de Sud-Est se bazeaza in proportie mare (50% din PIB) pe hidrocarburi.