TOP 10: Evolutia logo-urilor unor companii celebre
legologobranduricompaniimcdonald'smicrosoft
Logo-ul unui brand reprezinta chiar identitatea acelei companii in ochii publicului. Daca poate fi recunoscut usor, un logo va intra in cultura consumatorilor si "se promoveaza de la sine". Daca dimpotriva, nu ati reusit sa aveti un logo eficient si memorabil, veti ramane in obscuritate.
1. Yahoo
Dincolo de sistarea beneficiului de a lucra de acasa, pentru angajati si achizitionarea Tumblr, Yahoo a traversat si alte schimbari sub "bagheta" blondinei sclipitoare Marissa Mayer, care a preluat fraiele companiei americane in urma cu doar un an de zile. Cel mai nou pas: redesenarea logo-ului. La inceputul lunii, gigantul internetului a anuntat ca va introduce un nou logo in fiecare zi, timp de 30 de zile, pana la 4 septembrie, cand va fi aleasa varianta finala. Fiecare logo este diferit si promite mult, deci ne intrebam deja cine va iesi castigator.
2. Apple
Logo-ul original al Apple a fost realizat de co-fondatorul Ronald Wayne si nu a rezistat decat un an. Steve Jobs a cerut un alt logo, deoarece desenul lui Isaac Newton stand sub un mar era prea intelectual si conservator pentru un producator de calculatoare. Logo-ul actual, marul muscat, a fost inovat in 1976; in 1998, gigantul Apple a renuntat la culorile curcubeului din logo, mizand pe o varianta "cromata".
3. Starbucks
In timp ce unii cred ca Starbucks a prins aripi odata cu nebunia grunge (Nirvana, Pearl Jam, Alice In Chains) din anii '90, cel mai cunoscut lant de cafenele a fost infiintat in anii '70. Atunci, logo-ul Starbucks era o sirena topless din mitologia greaca. Compania a trecut prin mai multe transformari ale logo-ului la finele anilor '80, alegand in final o varianta simpla, cu verde si alb, folosita din 2011.
4. Microsoft
Gigantul IT&C a trecut prin mai multe transformari, in privinta logo-ului, incepand cu 1975. Cele mai multe schimbari au fost facut in anii '80. Acelasi logo a fost folosit din 1987, pana cand a fost reimprospatat, la finele anului trecut. Noul logo, denumit "Segoe", incorporeaza simbolul a patru patrate colorate, similar unui logo utilizat de sistemul de operare Windows.
5. Firefox
Browser-ul de internet Firefox a fost initial o aplicatie din Mozilla Application Suite 2002 si purta numele "Phoenix" - de aici si desenul pasarii rosii cu "flacari". In 2003, a fost redenumit Firebird, apoi Firefox, la inceputul lui 2004. De atunci si pana in prezent, logo-ul a suferit doar schimbari minore.
6. Canon
Unul din cele mai respectate branduri din industria echipamentelor foto si video nu a derivat din "cultura occidentala". Canon a fost infiintat in 1937, iar compania era cunoscuta drept Kwanon, dupa o "personalitate budista". Logo-ul de scurta durata a reprezentat o intruchipare a Zeitei Budiste a Milei (Ingaduintei). Pe masura ce Kwanon a evoluat, devenind un brand international, s-a metamorfozat in Canon (anii '50).
7. Wendy's
Franciza din domeniul fast-food-urilor este una din putinele afaceri detinute de fondatorul Dave Thomas si fiica sa. Logo-ul a fost desenat de fiica acestuia, Wendy Thomas, in varsta de 8 ani, in 1969.
8. NBC
The National Broadcasting Company are un logo cu vechime. Logo-ul cu "paun" dateaza din 1956 si a suferit cateva modificari de-a lungul deceniilor care au urmat. Imaginea mai simpla a logo-ului a fost abordata in 2011.
9. McDonald's
Compania de 35 miliarde dolari a fost infiintata in 1940, ca restaurant barbecue, detinut si administrat de Richard si Maurice McDonald. Logo-ul auriu a aparut in anii '60. De-a lungul anilor, acesta a trecut prin cateva transformari, toate respectand traditia "M"-ului auriu. Actuala versiune se afla in uz inca din 2003 si incorporeaza sloganul (incorect din punct de vedere gramatical) "I'm lovin' it".
10. LEGO
Compania Lego a aparut in anii '30, avand un inceput modest. Primele versiuni ale logo-ului au fost folosite ca abtibilduri pentru jucariile din lemn. In 1953, a aparut prima versiune a logo-ului cu fond "umflat" si fundal rosu. Cu doua mici exceptii in anii '50, logo-ul a suferit putine modificari de-a lungul timpului. (via Kathleen Davis)