Top 10: Ce nu te-au invatat parintii tai despre bani
topparintibanimamatataexistentaurgenta
Religia, politica, viata - multe din convingerile noastre de astazi sunt bazate pe ceea ce am invatat in copilarie de la parinti. Din nefericire, cand vine vorba de finante, studiile arata ca mamica si taticul s-ar fi putut descurca mai bine, in educatia data copilului.
Daca ati pierdut ceva, va invitam sa rememorati zece lucruri despre bani, pe care parintii dumneavoastra fie v-au invatat, dar le-ati uitat, fie au ezitat sa vi le impartaseasca sau fie le-au nuantat, ca sa nu para atat de evidente.
1. Plateste-te mai intai pe tine.
Daca te asemeni cu ceilalti, in ziua salariului o sa iti platesti facturile, o sa faci unele cumparaturi sau o sa pleci intr-o minivacanta de weekend. Vei descoperi apoi ca nu mai ai suficienti bani in conturile de economii. Fraza "plateste mai intai pe tine" este unul din cele mai importante concepte financiare, deoarece rezolva aceasta problema - cand esti platit, considera-te cel mai important creditor si canalizeaza o suma de bani in contul de economii, inainte de a plati datoriile si a te distra. Economisirea trebuie sa fie principalul tau scop, dar nu singurul.
2. Cheltuieste mai putin decat castigi.
Cu totii cheltuim in nestire, atunci cand avem bani. Ne este greu sa ne abtinem de la cumpararea unor produse, mai ales cand dispunem de un card. Totusi, cheltuielile mai precaute va vor ajuta sa economisiti bani.
3. Trebuie sa intelegi diferenta dintre a vrea si a avea nevoie.
Exista mari diferente intre a vrea si a avea nevoie, chiar daca uneori ne este greu sa separam cele doua verbe ale existentei noastre. In principiu, avem nevoie de strictul necesar: mancare, adapost, haine, transport si mijloace de comunicatie (de exemplu, un telefon). Odata ce aceste necesitati au fost asigurate, restul sunt considerate dorinte - si cand dorintele sunt puternice, le transformam in nevoi. Nu spunem ca n-ar trebui sa iti cumperi ceea ce doresti, dar trebuie sa identifici mereu diferenta dintre a vrea si a avea nevoie, pentru a prioritiza cheltuielile si a respecta un buget, care va elimina cheltuielile inutile.
4. Inceteaza sa mai concurezi cu altii si fii fericit cu ce ai.
Oamenii care incearca sa traiasca asa cum traiesc altii, sa copieze vietile acestora, nu vor fi niciodata cu adevarat fericiti. Cumpararea ultimului model de la BMW sau a unui gadget scump poate fi o bucurie pe termen scurt, deoarece trendurile se schimba si iti doresti sa fii in pas cu ceilalti.
5. Plateste-ti datoriile inainte sa cheltuiesti bani pe alte lucruri.
Plateste-ti facturile, creditele si alte imprumuturi. Institutiile bancare tin cont de comportamentul clientilor lor, in vederea oferirii altor credite. Trebuie sa ai o relatie buna cu acestia, deoarece intotdeauna, vei fi nevoit sa dai inapoi ceea ce ai luat. Intotdeauna.
6. Nu plati niciodata un pret intreg, daca nu esti nevoit.
Daca esti genul aventurier, care pleaca mereu in excursii, vei cauta mereu cele mai bune oferte. Inainte de a plati un pret pe un produs, gandeste-te de doua ori. Oare merita suma investita? Sau in alta parte "era mai ieftin"?
7. Nu-ti ignora sanatatea.
Chiar daca nu te imbolnavesti des, trebuie sa ai asigurare medicala. In fiecare luna, platesti bani din salariul tau tocmai in acest scop. De ce sa platesti servicii de milioane de lei? Este mai bine sa fii precaut, decat neglijent cu sanatatea ta.
8. Daca nu intelegi un produs financiar, informeaza-te in legatura cu el, nu il evita.
Multe produse financiare reprezinta o sursa buna de venituri. Chiar daca ai facut o cercetare pe cont propriu, pentru a sti in ce injectezi banii, sfatuieste-te cu un consilier financiar.
9. Trebuie sa cunosti diferenta dintre a investi bani si a economisi bani.
Cand economisesti bani, stii ca acestia nu "pleaca" nicaieri. Cand ii investesti, intr-un produs financiar - actiuni, bonduri, fonduri mutuale etc - iti asumi riscul de a pierde acei bani. Atat economiile, cat si investitiile reprezinta o cale buna de a-ti asigura o existenta decenta, dar tine minte ca pietele financiare sunt volatile si trebuie sa ai economii in conturi.
10. Stabileste un fond de urgenta, care sa iti asigure existenta pentru cel putin trei luni.
Viitorul iti poate rezerva surprize, care nu sunt mereu placute. Exista mereu o posibilitate sa fii concediat sau sa falimentezi; intr-o situatie de criza, iti va prinde bine un fond de urgenta, care sa iti asigure existenta pana te pui pe picioare. (
via businessinsider)