Tinerilor nu le arde de inscrierea intr-un fond de pensii
cssppmircea oanceapensiipensii privatepensii private obligatoriifond de pensii
In primul semestru din acest an, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a repartizat aleatoriu 114.000 persoane, adica 82,66% din totalul participantilor la pilonul II de pensii facultative.
Numarul foarte mare de repartizari aleatorii demonstreaza ca tinerii sunt foarte putin interesati de viitorul indepartat.
In iunie 2011, 58,29% dintre participantii nou intrati in sistemul de pensii private aveau varsta de pana in 35 de ani, ceea ce inseamna ca majoritatea tinerilor nu au stiut sa isi aleaga singuri fondul de pensie.
In aceste conditii, Mircea Oancea, presedintele CSSPP, a aratat ca iesirea la pensie trebuie pregatita odata cu prima slujba, astfel incat, la varste inaintate cei care au contribuit sa benefieze de mijloacele financiare pentru un trai decent.
Asta in conditiile in care cresterea sperantei de viata face ca statul sa nu mai poata asigura o pensie care sa garanteze traiul decent, alegerea corecta a fondului de pensie privata fiind solutia cea mai des intalnita in intreaga lume.
Contributia medie pe participant, pentru pilonul II, a fost, in iunie 2011, de 31,55 lei, in crestere fata de primul semestru din 2010 cu 15,78% si cu 23,61% mai mare fata de finalul anului trecut.
Numarul participantilor cu cel putin o contributie inregistrata de la inceputul functionarii sistemului de pensii administrate privat a fost de 5,06 milioane.
In primul semestrul din acest an, au fost virate contributii in valoare de 926,44 milioane de lei, iar contributia medie la nivelul participantilor cu cel putin o asigurare, inregistrata de la inceputul functionarii sistemului, a fost de 33,20 lei.