Supra-indatorarea populatiei, principalul risc pentru economiile emergente asiatice
risc de taracofaceindatorareeconomii asiatice
Economiile asiatice au rezistat dublei lovituri a crizei globale din 2008-2009 si cea a datoriilor suverane din zona euro, ca urmare a dinamicii consumului populatiei.
De exemplu, din 1995, consumul pe cap de locuitor aproape s-a triplat in China si s-a dublat in India, ilustrand un progres in tarile mai putin dezvoltate. Acest progres, incomplet in momentul de fata, va continua pe termen lung si va fi stimulat de catre expansiunea clasei de mijloc din Asia, potrivit unui studiu Coface.
Ca o consecinta a cresterii PIB-ului sustinuta si de politicile publice de sustinere a consumului, venitul populatiei este in crestere. La acest efect au contribuit si imbatranirea populatiei si urbanizarea rapida.
Trei domenii-cheie vor continua sa beneficieze pe deplin de cresterea consumului clasei de mijloc in urmatorii ani:
- Industria automobilelor, ca urmare a cresterii cererii in Asia;
- Industria bunurilor de larg consum, incurajata de preferintele chinezilor pentru branduri de lux;
- Turismul, ca urmare a numarului mare de chinezi care calatoresc in alte tari din regiune.
Si la ei, ca si la noi
Daca boom-ul consumului in economiile emergente din Asia reflecta dezvoltarea economica a regiunii, aceasta implica, de asemenea, si un acces mai usor la creditele bancare.
Prin urmare, gradul de indatorare excesiv al populatiei in unele tari din regiune ar putea afecta negativ activitatea economica pe termen mediu. Patru tari sunt cele mai expuse riscului.
In 2012, raportul dintre gradul de indatorare a populatiei si venitul disponibil a fost de 194% in Malaezia, 166% in Coreea de Sud, 134% in Singapore si 112% in Tailanda, in timp ce in SUA a fost de 130% in 2008 la inceputul crizei creditelor ipotecare. Rezultatul a fost un grad de indatorare a populatiei din SUA mai mare in 2008 si a celei din Spania in 2012 (unde reprezinta clar cauza recesiunii).
Coreea de Sud este cea care domina Top 4: structura datoriei sale este un factor de risc suplimentar, deoarece procentul de credite ipotecare cu dobanda variabila a ajuns la 55%, comparativ cu doar 10% in SUA anului 2009.
Mai mult decat atat, aceasta datorie excesiva cauzata de creditele prea dinamice poate face tarile din Asia si mai vulnerabile pe termen mediu, cu finantari externe volatile, cauzand astfel pierderi de capital. De asemenea, poate duce la deprecieri bruste ale cursului de schimb, precum cele observate in timpul verii anului 2013.
"Comparatia cu situatia datoriilor populatiei din SUA la momentul crizei din 2008 nu inseamna neaparat ca o criza de o amploare similara este iminenta in tarile in curs de dezvoltare din Asia. Dar un consum moderat al populatiei va fi necesar in anii urmatori. Pentru a acoperi riscul de supra-indatorare a populatiei prezent in economie si in sectorul bancar, autoritatile locale trebuie sa ia masuri preventive, precum politici monetare si reguli prudentiale mai stricte", a declarat Julien Marcilly, coordonatorul departamentului de Risc de Tara din cadrul Coface.