STUDIU Rentrop & Straton: Doar 24% dintre managerii romani au apelat pana acum la finantare din surse externe firmei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
STUDIU Rentrop & Straton: Doar 24% dintre managerii romani au apelat pana acum la finantare din surse externe firmei
Potrivit unui sondaj realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, 35% dintre managerii romani considera accesul la finantare ca fiind cea mai mare provocare in contextul administrarii unei companii.
Cand aleg o sursa de finantare, managerii tin cont de o multitudine de criterii: 75% din acestia analizeaza riscurile asociate modalitatii respective de finantare, 67,1% costurile pe care le implica alternativa de finantare si 60% sunt interesati de durata finantarii. Accesibilitatea tipului de instrument financiar reprezinta un criteriu pentru 36,3% dintre cei care cauta o solutie de finantare. Totodata, managerii sunt interesati in procent de 36,2% de valoarea operatiunii pentru care se solicita finantarea si 31,3% de complexitatea acesteia.
Riscurile asociate procesului de finantare sunt percepute de managerii romani la un nivel mare si foarte mare, releva studiul. Riscul de dobanda inregistreaza cel mai mare grad de risc perceput (84,6%), secondat de riscul valutar (77,8%) si riscul de neplata (64,7%).
Cele mai importante criterii avute in vedere in alegerea modalitatii de finantare a afacerii:
Din totalul managerilor intervievati, doar 23,9% au raspuns ca au beneficiat pana acum de finantare din surse externe companiei. Principalele doua surse de finantare folosite au fost fondurile proprii, solutie aleasa de 89,7% dintre manageri si creditele bancare, preferate de 74,1% dintre acestia. Cei care au finantat o afacere au avut si alte surse, precum leasingul (48,7%), finantari din programe ale UE (34,1%), creditele de la furnizori si clienti (32,3%), fondurile imprumutate de la cunoscuti (23,3%), finantari din programe ale Guvernului (19,8%) sau creditele de efecte de comert (factoring-ul si scontarea - 11,6%).
Emiterea de actiuni si obligatiuni si fondurile de capital de risc au reprezentat ultimele trei surse de finantare pentru companiile in cauza, insumand 3,4% din total.
82,5% din companiile chestionate sunt societati cu raspundere limitata
Majoritatea companiilor chestionate sunt societati cu raspundere limitata, insumand 82,5%. Acestea se incadreaza in sfera privata (91,7%) si au la baza capital integral romanesc (88,9%). Companiile dispun de 1 – 50 angajati, in 85% din cazuri (micro intreprinderi si I.M.M.-uri). Cifra de afaceri a firmelor se situeaza in general sub 2 milioane de euro (83,5%). De asemenea, 50% dintre firmele participante la sondaj au aparut in urma cu cinci ani si 50% implinesc 10 sau peste 10 ani de la infiintare. Majoritatea subiectilor se incadreaza in categoria de varsta 36 – 55 de ani (67,2%). 88,6% dintre acestia au absolvit studii universitare si postuniversitare.
Studiul "Accesul companiilor la finantare" a fost realizat pe un esantion de 1.027 de respondenti, in perioada 1 - 22 iunie 2011, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.
Pentru mai multe informatii: Cristina Apopei, Project Manager, e-mail: cristinaa@rs.ro.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"