Studiu: In 2020, doar 8,7 milioane de romani vor mai fi activi din punct de vedere economic
studiupopulatieforta de muncasomereconomienivel
Definitia INS arata ca populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toti cetatenii care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii, incluzand populatia ocupata si somerii BIM (Biroul International al Muncii).
In 1980, statisticile OIM relevau ca populatia adulta a Romaniei (peste 15 ani) era de 16,28 milioane, dintre care 11,1 milioane, respectiv 68% erau activi din punct de vedere economic. Potrivit
businessday.ro, in 2010, populatia adulta a ajuns la 18 milioane, in crestere cu 10% fata de 1980. Totusi, numarul persoanelor active s-a diminuat cu 16% si a ajuns la
9,3 milioane, ponderea lor in total fiind de numai 53%.
Proiectiile OIM nu sunt tocmai optimiste in cazul Romaniei: in 2020, ponderea populatiei active se va reduce la jumatate. Practic, vom inregistra 8,7 milioane de oameni activi la 17,4 milioane adulti. De asemenea, romanii care muncesc dincolo de granita mai mult de un an sunt considerati inactivi. Numarul acestora depaseste 1,5 milioane de persoane. In acest context, evolutia ratei de activitate pe unele segmente de varsta nu poate reflecta fidel numarul real al romanilor incadrati in campul muncii.
Actualmente, doar un roman din doi este activ din punct de vedere economic, iar efectele pe termen lung vor fi vizibile: sistemul de asigurari sociale va inregistra deficite tot mai mari, sistemul de sanatate la fel, numarul celor pe care statul trebuie sa ii ajute va creste, iar "prapastia" existenta intre cei 20 - 30% dintre romanii cu venituri peste medie si cei 60 - 70% care inregistreaza venituri sub medie se va adanci.
Romanii se pot consola cu statisticile europene. In Bulgaria, procentul populatiei active s-a diminuat de la 65,5% in 1980, la 55% acum, in Polonia a scazut de la 68% la 53,5%, iar in Ungaria de la 60,5% la 50%, dupa ce a atins un minim de 48% in 1998.
La polul opus, in Germania, ponderea populatiei active a crescut de la 55% la 60% si a ramas la acelasi nivel in Franta. Totusi, in urmatorul deceniu, din cauza imbatranirii populatiei, tot mai putini cetateni vor ramane activi in campul muncii.