Studiu de caz: Pfaffikon, paradisul fiscal strans cu menghina
studiu de cazpfaffikonelvetiaparadis fiscalorasebirouri
La prima vedere, Pfaffikon nu este foarte diferit de restul oraselelor elvetiene: o colectie de case discrete si cateva cladiri elegante de birouri, pe partea "post-industriala" a Lacului Zurich. Dar dincolo de bacanii si magazine, Pfaffikon reprezinta o suma de contraste.
Pe insemnele metalice ale birourilor din orasel, numele companiilor se imbina de obicei cu mentiuni precum "Parteneri" si "Capital". In ultimii ani, Pfaffikon a devenit un magnet pentru managerii de fonduri hedge, datorita taxelor mici si a mediului de business dinamic - caracteristici generale ale Elvetiei.
Pfaffikon a devenit "o vale a finantelor" sau "un oras mic in care se fac bani multi", din care poti decola cu elicopterul catre Geneva, pentru un pranz. Sau cu barca spre Zurich. Sau poti calatori cu trenul. Drumurile sunt deschise.
In saptamanile recente, managerii au inceput sa se ingrijoreze cu privire la modificarile legislatiei financiare. Mai exact, se tem ca n-o sa mai poata sa isi desfasoare afaceri ca inainte.
Comunitatea bogatasilor elvetieni va fi vizata de noile reglementari financiare ale Finma (organizatia care reglementeaza pietele financiare in Elvetia). Aceasta doreste sa ofere o protectie pentru investitorii de pretutindeni, dupa ce reputatia managerilor elvetieni a avut de suferit, in timpul crizei economice.
Pana in 2013, managerii fondurilor hedge vor trece de la un regim fiscal foarte permisiv la unul din cele mai dure din lume. Noua legislatie financiara a Elvetiei se va alinia la cea europeana si mai mult, o va depasi, in privinta restrictiilor.
"Este o schimbare majora, intr-o tara in care reglementarile pentru managerii de active nu existau, pana ieri", a declarat David Butler, fondatorul Kinetic Partners, o firma de consultanta care a ajutat 50 de manageri de fonduri hedge sa se mute din Londra in Elvetia, in ultimii cinci ani. "Multi dintre acesti manageri vor fi supusi noilor legi fiscale", a mai spus Butler. Reglementarile sunt "sanatoase", dar greu de implementat, a precizat fondatorul Kinetic Partners.
Printre cele mai controversate puncte ale legii se numara si obligatia ca fondurile inregistrate peste hotare, precum cele din Insulele Cayman - care fac parte dintr-o industrie de 2 trilioane dolari - sa angajeze reprezentanti permanenti in Elvetia, daca vor sa investeasca in institutiile financiare elvetiene.
Industria fondurilor hedge din Elvetia nu este foarte incantata de aceste propuneri fiscale. "Aceste masuri sunt bune pentru investitori, dar un adevarat cosmar pentru managerii de fonduri hedge", a declarat Marcel Jouault, CEO al Pfaffikon Financial Center.
Managerii fondurilor mici (cateva sute in Elvetia) vor fi foarte afectati de masurile mentionate. Acestia vor trebui sa angajeze personal dedicat, adaugand costuri operationale in bilantul contabil al companiei.
"Un coleg, care administreaza un fond de 500 milioane de dolari, a realizat unele calcule si in final a descoperit ca nu ar mai fi profitabil, in conditiile noilor legi", a declarat Christian Sougel, seful diviziei elvetiene de asset management al Ernst & Young.
"Nu cred ca industria a privit in detaliu noile conditii", a mai spus acesta. "Vor doar sa se alinieze conditiilor europene".
Intr-adevar, reglementarile elvetiene tind sa se alinieze celor din UE. Din cele 500 de fonduri hedge inregistrate in Elvetia, doar 91 fac parte si din Finma, autoritatea financiara elvetiana. De ce nu s-a mutat cel mai mare fond hedge din Europa, Man Group, din Londra in Elvetia? Deoarece era deja prezent pe teritorul elvetian. Biroul Man din Pfaffikon a devenit operational in 2002 si are 500 de angajati.