Studiu: 24% dintre romani s-ar imprumuta la prieteni si familie, pentru a-si deschide o afacere
novel researchprovidentfamilieafaceriinvestitiisiguranta financiara
1 din 5 romani crede ca actualul context al economiei este oportun pentru deschiderea unei afaceri, releva un studiu realizat de Novel Research la cererea Provident Financial Romania intre 9-21 octombrie 2013, pe un esantion de 1.012 respondenti. 10,4% dintre romani spun ca doresc sa demareze un business in 2014, iar alti 2,4% au trecut deja la fapte, in privinta infiintarii unei afaceri. Peste un sfert sunt interesati si pregatiti sa devina antreprenori, dar nu spera ca vor realiza acest lucru in mai putin de un an, releva studiul citat.
37% dintre respondenti au cochetat cu antreprenoriatul, insa doar 12,2% sunt activi in prezent, releva studiul. 4 din 10 romani au in plan sa devina antreprenori in urmatoarea perioada, iar jumatate ar opta pentru PFA, 32% pentru SRL si 0,8% pentru o societate pe actiuni.
28% dintre respondenti spun ca pornirea unui business presupune o investitie de pana la 15.000 lei si 1 din 4 romani spun ca ar apela la o institutie financiara pentru a imprumuta bani pentru dezvoltarea afacerii mult visate. Jumatate dintre cei chestionati spun ca ar avea nevoie la inceput de 15.000-50.000 de lei, iar 24,3% estimeaza o finantare de peste 50.000 lei. 24,2% dintre romani ar obtine aceasta investitie din imprumuturi de la prieteni si familie, 22,1%, din programe guvernamentale si 20,7% mizeaza pe fondurile de investitii.
Investitia in propriul business este considerata printre cele mai benefice din economie. Putin peste 50% considera profitabile si investitii in metale pretioase, iar aproape 47% au aceeasi parere despre investitiile in imobiliare. Depozitele bancare se situeaza pe locul al patrulea in clasamentul investitiilor atractive pentru romani, cu 36,6% dintre respondenti care au sau sunt interesati sa deschida depozite, urmate de obligatiunile de stat (20%), fondurile de investitii (14,2%) si investitiile la bursa (10,1%), informeaza studiul celor de la Novel.
"Tinand cont de rezultatele studiului Novel, lansam impreuna cu partenerii nostri centrul de resurse online
www.SigurantaFinanciara.ro si programul cu acelasi nume", a anuntat
IVO KALIK, directorul general al Provident Financial Romania si Bulgaria.
Educatia antreprenoriala este una din nevoile vitale ale antreprenorilor romani, alaturi de un sistem de taxare mai putin riguros si o legislatie mai prietenoasa cu mediul de afaceri. Potrivit dezvoltatorilor, "centrul de resurse online www.SigurantaFinanciara.ro acopera aceasta necesitate si ofera unelte educationale financiare si antreprenoriale utile atat antreprenorilor cu experienta, cat si celor care aspira la statutul de antreprenor.
"Mai exista potential si oportunitati pentru deschiderea unei afaceri in Romania? Actualmente, doar 20% dintre cei chestionati considera ca mediul de afaceri este oportun pentru deschiderea unui business. Aceasta perceptie este mai redusa in randul celor care n-au avut niciun fel de afacere pana la momentul actual si este mai raspandita in randul celor care sunt in prezent antreprenori. Ca atare, putem spune ca "Ce nu te omoara, ta intareste", adica dupa un moment in care ai reusit sa supravietuiesti crizei, devii mai intelept, iar pe de alta parte este vorba de informare si cunoastere. Cu cat esti mai integrat in mediul antreprenorial, cu atat ai capacitatea sa vezi mai bine oportunitatile. Sunt romanii dornici sa faca parte din lumea afacerilor? 10,4% dintre cei intervievati cred ca sunt pregatiti si in urmatoarele 12 luni vor deschide o afacere. Avem un procent de 33,9% dintre respondenti care spun ca nu sunt inca pregatiti sa se gandeasca la o afacere, iar 14,6% nu sunt interesati. Conteaza experienta anterioara in business? Cu siguranta. 60% dintre cei care au avut o afacere sunt dispusi sa mai incerce o data", a declarat Ionela SUFARU, Senior Researcher, Novel Research.
foto: manager.ro