SPECIAL: Unii dintre cei mai tari romani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SPECIAL: Unii dintre cei mai tari romani SPECIAL: Unii dintre cei mai tari romani
de Manager.ro la 01 Dec. 2011
Urmareste-ne pe Google News
specialromaniinventatoriana aslantehnologieistorie

In ultima vreme, Romania a redevenit tinta jignirilor unor "circari" din Franta si Italia. Dincolo de imaginea proasta pe care ne-o cladesc unii conationali peste hotare, nu putem afirma ca avem mai multe sau mai putine "poame acre" decat restul statelor europene.

De Ziua Romaniei, ne-am gandit sa alcatuim o scurta lista cu romani... tari, care au reusit sa ramana in istoria universala. Urmatorii inventatori au pus bazele unor stiinte numai de ei stiute si au contribuit la dezvoltarea tehnologiei si civilizatiei.

Fie ca vorbim despre nume cunoscute, precum Ana Aslan sau Mina Minovici, fie ca facem referire la alte personalitati, precum "Gogu" Constantinescu si Victor Toma, urmatorii  savanti si pionieri ne-au facut cinste oriunde au mers.

Ana Aslan (1897 - 1988) a pus bazele stiintei gerontologiei si geriatriei in Romania. In 1952, sub conducerea profesorului doctor Ana Aslan, a fost infiintat Institutul Geriatric din Bucuresti. Acesta a primit recunoasterea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Conceptul Gerovital H3 a fost introdus in 1957, in Verona, Italia, cu ocazia celui de-al patrulea Congres International de Gerontologie.


Multi cercetatori din SUA, Germania, Anglia, Japonia, Italia, Austria si Romania au studiat si confirmat efectele tratamentelor cu Gerovital H3 sugerate de profesorul doctor Ana Aslan. In anii '60, tratamentul Gerovital H3 a devenit o certitudine stiintifica, un tratament anti-imbatranire. Printre cei care au venit in Romania pentru a incerca terapia anti-imbatranire se numara presedintele de atunci al Frantei, Charles De Gaulle, presedintele SUA, John F. Kennedy, cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, presedintele chinez Mao Zedong si presedintele vietnamez Ho Chi Minh.

Dincolo de aceste personalitati politice, au beneficiat de tratament si actritele Marlene Dietrich, Lillian Gish, surorile Gabor (nu cele din ziarul "CanCan", ci Magda, Zsa Zsa si Eva Gabor), Charlie Chaplin, Kirk Douglas si pictorul Salvador Dalli.

Produsul a devenit celebru in peste 20 de tari, datorita presupuselor proprietati anti-imbatranire. Ana Aslan a primit numeroase premii, printre care "Crucea de Merit" (Germania, 1971), "Les Palmes Academiques" (Franta, 1974) si "Premiul Leon Bernard" (Organizatia Mondiala a Sanatatii, 1982).

Stefan Burileanu (1875 - 1951)
a fost un general-brigadier roman, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1915, Burileanu a construit tunul antitanc de 57 mm "Burileanu", utilizat de armata romana in Primul Razboi Mondial.

Ioan C. Cantacuzino (1863 - 1934) a fost un renumit doctor si bacteriolog si a pus bazele medicinii experimentale in Romania. A infiintat Institutul Ioan Cantacuzino. In 1901, Cantacuzino a devenit profesor in Bucuresti, influentand generatii intregi de cercetatori. Descoperirile sale au vizat tratamentul holerei, a tifosului, tuberculozei si scarlatinei.

Alexandru Ciurcu (1854 - 1922) a fost un inventator roman, care, impreuna cu Just Buisson, a construit un motor cu reactie. In 1886, Ciurcu a reusit sa doteze o barca cu acest propulsor ingenios. Cei doi inventatori au "privit" in viitor, spunand, la acea vreme, ca motoarele cu reactie vor fi folosite cu succes in aviatie. Lucru care s-a si intamplat.


Henri Marie Coanda (1886 - 1972), a fost un inventator roman, pionier in stiinta aerodinamicii. Coanda a construit un avion experimental in 1910, denumit Coanda-1910. In anii '50, Coanda a declarat ca acesta a fost "primul avion din lume". A inventat numeroase dispozitive, printre care si o "farfurie zburatoare" si a descoperit "efectul Coanda".

George Constantinescu (1881 - 1965), supranumit si "GOGU" sau "Constantinescu" a fost cercetator, inginer si inventator. Pe parcursul carierei sale, a inregistrat peste 130 de inventii. Printre inventiile sale se numara un convertor de cuplu mecanic si un sincronizator hidraulic pentru mitraliera - care permitea mitralierelor montate pe avioanele de lupta sa traga rafale printre elicile motoarelor.

Mitraliera "Constantinescu" (CC) a fost folosita de escadrila RFC (Royal Flying Corps) in timpul Primului Razboi Mondial, incepand cu martie 1917 si a devenit un echipament standard. Arma a continuat sa fie utilizata de RAF (Royal Air Force) chiar si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial - ultimul avion de lupta britanic dotat cu mitraliera lui Constantinescu a fost Gloster Gladiator.



Dincolo de militarie, "Gogu" a proiectat o masina construita in Franta, denumita "Constantinescu". De asemenea, Constantinescu a proiectat Marea Moschee din Constanta (lucrare finalizata de arhitectul Victor Stefanescu).

Cititi si Istoria industriei auto din Romania

Lazar Edeleanu (1861 - 1941) a fost un chimist roman de origine evreiasca. Edeleanu a devenit primul savant care a sintetizat amfetamina, in cadrul Universitatii din Berlin si inventatorul metodei moderne de rafinare a petrolului crud.

Mina Minovici a devenit cunoscut pentru studiile amanuntite asupra cadavrelor, putrefactiei si a bolilor mintale simulate. Minovici a fost unul din pionierii antropologiei criminalistice.

Stefan Odobleja a pus bazele unor teorii importante ale ciberneticii, cu zece ani inaintea publicarii studiilor amanuntite ale lui Norbert Wiener (1948).

Eugen Pavel este un savant roman, inventator al Hyper CD-ROM-ului, un mediu de stocare tridimensional cu o capacitate initiala de 10 TB si una teoretica de 1 PB, pe un singur disc.

Unii spun ca aceasta descoperire va revolutiona industria mediilor de stocare. Intr-un interviu despre inventarea Hyper CD-ROM-ului, Pavel a declarat ca "studiul ii apartine in procent de 100% si reprezinta un bun suport pentru experimente". Tehnologia lui Pavel este patentata in 21 de tari, printre care SUA, Canada, Japonia, Israel si alte 17 state europene.

Victor Toma
este un inventator roman (basarabean) care a proiectat in 1955 primul calculator romanesc, CIFA-1.

Justin Capra (nascut in 1933) este un inventator si inginer roman. In 1956, Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Justin Capra mai este si "parintele" unui micro-autoturism, SOLETA, care consuma 0,5 l/100 km si al unei motorete care functioneaza cu acumulatori (are 37 kg, atinge viteza maxima de 30 km/h si dispune de o autonomie de 80 km).

Masinile lui Capra nu au fost construite in serie. Inventatorul a primit in 2008 Premiul Dan Voiculescu, in valoare de 300.000 lei.

Nicolae Paulescu. Este adevaratul descoperitor al insulinei, dupa 30 de ani de cercetari in laborator. De munca sa au aflat insa, din publicatiile de specialitate, tinerii cercetatori canadieni Frederick Grant Banting si Charles H. Best.

Pe baza cercetarilor lui Paulescu, acestia au reusit sa izoleze primii insulina in 1921, dupa ce au extras material din pancreasul cainilor.

Cu opt luni inainte, romanul publicase intr-o revista de specialitate belgiana rezultatele cercetarilor sale sub titlul "Recherches sur le role du pancreas dans l'assimilation nutritive".

Insulina a fost folosita pentru prima data cu succes in 1922, pe un baiat de 14 ani care suferea de diabet. In acelasi an, cei doi canadieni aveau sa primeasca Premiul Nobel, in dauna cercetatorului roman. 
 
Paulescu numise substanta pancreina. Ghinionul sau a fost faptul ca, in 1916, pe cand se afla in stadiul final al cercetarii, trupele germane ocupasera Bucurestiul. A trebuit sa-si amane anuntarea rezultatelor definitive.

Din fericire, Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online din lume, ii atribuie descoperirea insulinei profesorului Paulescu.

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x