Seceta afecteaza si graul din Bazinul Marii Negre
agriculturacerealegrausecetabazinul marii negrecriza alimentara
In statele de la Marea Neagra, productia de grau va fi mai scazuta cu 29 de milioane de tone, fata de anul trecut, conform previziunilor societatii de consultanta Agritel.
Midwest-ul american nu este singura regiune greu incercata de conditiile climatice dificile. Bazinul Marii Negre, in care se realizeaza majoritatea productiei europene de cereale, sufera de o seceta grava. Michel Portier, director al societatii Agritel, specializata in gestionarea riscurilor de piata, explica: “In Ucraina, in Rusia si in Kazahstan, consecintele secetei persistente asupra productiei sunt importante.”
“Estimam o scadere a productiei totale de 29 de milioane de tone la grau, in raport cu 2011, in aceste trei tari”, a precizat Michel Portier. Este acelasi scenariu ca si in Statele Unite: temperaturi foarte ridicate, de peste 35°C timp de mai multe saptamani si un deficit hidric accentuat. In pofida anunturilor optimiste ale guvernelor, care continua sa preconizeze recolte bune, realitatea din teren se dovedeste diferita.
Se profileaza o criza alimentara
Conform informatiilor culese de Agritel, in Ucraina, cantitatea specifica de cereale recoltate este dezamagitoare, iar fermierii nu-si ascund deziluziile in ceea ce priveste viitoarea recolta de porumb. In Rusia, agricultorii sunt de asemenea din ce in ce mai ingrijorati in privinta randamentelor la cereale. Doar productia de floarea soarelui, mai rezistenta la conditiile climatice de seceta, este posibil sa se mentina la acelasi nivel. Pentru celelalte, sunt de asteptat rezultate medii. In Ucraina, primele recolte au inceput si rezultatele in termeni de randamente confirma ingrijorarile mentionate mai devreme: in sud, productiile la orz si la grau nu depasesc decat rar 1,5 t/ha.”
In ultimii ani, graul produs in tarile din regiunea Marii Negre a acoperit 20% din exporturile la nivel mondial. Conjunctura actuala ar putea reedita situatia din vara anului 2010, cand seceta a redus productia de cereale din Rusia cu 37% si a determinat Guvernul acestei tari sa interzica exportul de grau, orz, secara, porumb si faina, ceea ce a condus la o crestere a preturilor la bursele internationale.
In absenta unei ameliorari rapide, expertii se tem ca reducerea ofertei se va traduce printr-o criza alimentara.
Conform cifrelor Consiliului International al Cerealelor (International Grains Council)1, stocurile vor atinge 360 de milioane de tone in sezonul 2012-2013, ceea ce inseamna cu 13 milioane de tone mai putin decat estimarea precedenta.
In acest context, volumul exportabil de grau si orz din zona Ucraina-Rusia-Kazahstan va scadea cu 45%, estimeaza Michel Portier.