SCENARIU: Cum se va sfarsi actuala criza financiara?
scenariucriza financiararecesiunegreciabancitraian basescu
Criza financiara care a inceput in 2008 a cauzat o recesiune puternica, iar o noua astfel de perioada de contractie economica sta sa inceapa. Incercam sa analizam care este situatia acum si cum se va sfarsi, cel mai probabil, criza economica.
Haideti sa vedem care sunt principalele probleme cu care se confrunta economiile. In primul rand cu niveluri ridicate, persistente, ale
somajului. Mai multe state din Zona Euro, in special Grecia si Portugalia, sunt la un pas de intrarea
in incapacitate de plata. Intr-o
criza a datoriilor externe mari nu se afla doare aceste tari, ci si Italia, SUA sau Spania.
Dupa pachetele de stimulare financiara masive oferite in 2008 si 2009, guvernele au ales acum o alta abordare: introducerea de masuri de austeritate prin care sa reduca deficitele bugetare. Aceste masuri, cel mai probabil, vor aduce o noua recesiune. Am aratat in acest articol de ce reducerile de costuri pur si simplu nu functioneaza in capitalism:
ANALIZA: Politici de evitare a recesiunii testate in timp
Ce se intampla acum?
Cresterea economica s-a domolit si pe pietele emergente precum China si India si exista presiuni deflationiste. Cresterea rapida a preturilor la marfuri si metale se apropie de sfarsit. Valoarea reala a datoriilor externe creste, din cauza scaderii salariilor in termeni reali si a scaderii inflatiei. Preturile la active si bunuri de valoare, precum casele, continua sa scada si nu stie exact cand vor atinge fundul.
Cum se va sfarsi criza?
Profesorul de economie Tejvan R. Pettinger de la Oxford ne ofera cel mai probabil scenariu, asta daca nu cumva Grecia este lasata de izbeliste si intra in incapacitate de plata:
- Bancile isi vor imbunatati incet situatia financiara si vor incepe, treptat, sa crediteze in volume mai mari.
- Consumatorii isi vor reduce treptat nivelurile datoriilor si in viitor vor incepe sa cheltuiasca.
Economia Romaniei ar putea creste anul viitor cu 2,8%, intr-un scenariu optimist, fata de estimarea anterioara de 3,5% - 4%, in conditiile in care mediul international este nefavorabil, a declarat Daniel Thorniley, presedinte al DT Global Business Consulting.
Pettinger spune ca am fi iesit mai repede din criza daca masurile dure de austeritate ar fi fost evitate sau limitate. Economia mondiala, sustinuta in special de sistemele economice capitaliste, nu poate reveni pe crestere prin masuri dure de austeritate. Acestea nu au mers in trecut si, probabil, nu vor merge nici acum. Astfel de politici duc la scaderea consumului, cresterea somajului si, foarte important, deprima populatia.