Saxo Bank, zece scenarii pentru 2014: Ne-am intors la modelul economic sovietic
saxo bankraportprofetiiuniunea sovieticaeconomiepresedinti
O prabusire a pretului petrolului la 80 dolari/barilul, deflatia SUA si un model economic "sovietic" pentru Europa, acestea sunt doar trei din cele mai nefaste predictii din raportul anual Saxo Bank pentru 2014.
Tensiunea politica din Europa, prabusirea pretului la petrol, deflatia SUA si o bula tehnologica ne-ar putea pune mari probleme in 2014. In fruntea celor mai "dure" predictii se afla "intoarcerea Europei la un model economic sovietic".
Saxo Bank recunoaste ca "probabilitatea ca una din urmatoarele profetii sa devina realitate este scazuta", dar avertismentele sunt cat se poate de serioase; mai mult, studiul se bazeaza pe "o cercetare amanuntita a pietelor financiare si a evenimentelor politice".
In raportul Saxo Bank de joi, Steen Jakobsen, economistul-sef al Saxo Bank, a subliniat existenta unui trend ingrijorator al preturilor mici de consum, la nivelul Eurozine, alaturi de lipsa cresterii economice. Astfel, Comisia Europeana, organizatia executiva a UE, va infiinta un grup care sa se concentreze asupra impozitelor pe economiile mai mari de 100.000 dolari, a spus Jakobsen.
"Ne-am plimbat in cerc si am revenit la modelul Uniunii Sovietice", scrie economistul. "Acesta va fi ultimul pas spre o Europa totalitara si cel mai greu moment pentru drepturile individuale si drepturile asupra proprietatilor".
Chiar daca predictia lui Jakobsen pare de domeniul filmelor SF, nu este o simpla speculatie. In septembrie 2013, circa 40.000 de germani au protestat pe strazile tarii lor, cerand introducerea unor impozite pe marile averi si tranzactiile financiare.
"Ne apropiem de un model care, odata cu aniversarea a 25 de ani de la Caderea Zidului Berlinului, ne aminteste ca suntem tot mai aproape de caracteristicile unui experiment esuat: Uniunea Sovietica. Haideti sa nu mai alergam in cerc, sa pasam mingea de la unul la altul, prefacandu-ne ca QE-ul (quantitative easing) nu este nimic altceva decat un viciu economic... Haideti sa mergem inainte", spune economistul Saxo Bank.
Principalul sfat al lui Jakobsen este cumpararea de active care au un viitor promitator; el sugereaza, totodata, cumpararea unui fond care sa supravegheze si pretul la aur. Pe de alta parte, investitorii se vor confrunta cu si mai multe reforme economice in 2014, avertizeaza Jakobsen si echipa sa de cercetatori.
Printre profetiile "extreme" ale Saxo Bank se mai numara si: crestere economica "zero" pentru Germania si SUA in 2014, din cauza deflatiei de la americani si a dobanzilor tot mai mari si in lipsa cresterilor salariale. Analistii au o viziune sumbra si in privinta actiunilor unor giganti tehnologici, precum Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media si Yelp, dar si in cea a pietelor petroliere.
Jakobsen se teme cel mai tare de tensiunile politice de pe batranul continent, care vor fierbe si mai aprig in luna mai (luna alegerilor europene).
Cetatenii europeni vor merge la vot pentru Parlamentul European - una din ramificatiile legislative ale UE. Actualele sondaje sugereaza posibilitatea unor victorii acide ale grupurilor de Eurosceptici, precum Partidul Independentei din Anglia si cel al Libertatii din Olanda. Jakobsen crede ca o alianta anti-UE va deveni cel mai mare grup parlamentar european, cu 275 de locuri.
"Renuntand la grupurile politice traditionale, PE alege un presedinte anti-UE si sefii europeni de state si guverne vor esua in incercarea de a gasi un presedinte pentru CE (Comisia Europeana), trimitand Europa intr-un vartej politic si economic", prezice Jakobsen.
Jakobsen mai crede ca legiuitorii bancilor centrale si ai guvernelor mondiale functioneaza "cu becul rosu aprins" si evita reformele care ar permite revigorarea economiei.
"Oamenii acestia merg la biserica, sa se roage pentru vremuri mai bune", a spus Jakobsen. "Nu trebuie sa privim neaparat lucrurile dintr-o perspectiva negativa: de-a lungul istoriei, schimbarile au survenit in urma unor esecuri de proportii", a conchis "Nostradamus"-ul celor de la Saxo Bank.