Compania nationala de energie nucleara a Rusiei, Rosatom, a semnat recent un acord pentru a construi opt reactoare noi in Africa de Sud. Dupa ce toate acestea vor deveni operationale, capacitatea nucleara din Africa de Sud va creste mai mult de sase ori - de la 1,8 gigawati (GW) la 11,4 GW in urmatorii 15 ani.
Rusia va contribui la dezvoltarea in intregime a sectorului energiei nucleare din Africa de Sud, iar statul african va fi folosi combustibil nuclear exclusiv rusesc.
Potrivit Energy Report, contractele semnate in Africa de Sud fac parte dintr-o strategie mai ampla a Rusiei (implict a Rosatom), in ultimul timp fiind semnate mai multe astfel de contracte si in alte state, precum Finlanda, Turcia, Ucraina, sau Marea Britanie, strategie menita a impune o dominatie a fostului stat sovietic in domeniul nuclear.
Pe teritoriul sau, Rusia construieste noua reactoare nucleare, dintre care trei urmeaza sa fie puse in functiune in acest an, potrivit directorului general al Rosatom, Serghei Kiricenko.
In prezent, Rusia are in functiune 33 de reactoare in zece centrale, iar acestea furnizeaza 16% din electricitatea produsa in total in tara, dintre care doar 30% este destinata partii europene.
Numeroase reactoare rusesti dateaza din anii '70 si mai ales de la inceputul anilor '80, adica din ani anteriori catastrofei de la Cernobal (1986), in Ucraina.
Kiricenko a mai precizat ca, in afara de cele noua reactoare, Rusia construieste altele 20 in strainatate si poarta negocieri pentru construirea altor 40.
"Dupa Fukushima, ne-am dublat comanda in contextul scaderii pietei", a subliniat directorul Rosatom.
Rosatom construieste centrale nucleare in tari precum Bangladesh si Iran.
De altfel, Rusia foloseste orice mijloc pentru a-si mari influenta in acest domeniu. Recent, Rusia a anuntat ca ar putea imprumuta Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei a doua reactoare noi la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit unei intelegeri intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele rus Vladimir Putin.
Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de Rosatom. Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor dupa o intrevedere cu Orban la resedinta sa din apropierea Moscovei.
Cele doua guverne discuta, inca, termenii unui imprumut, a afirmat ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov.
Rusia va finanta 80% din constructia a doua reactoare in Ungaria de cate 1.200 de MW sub forma unui imprumut pe 30 de ani la dobanda mai redusa decat cea disponibila pe piata financiara, a declarat la Budapesta seful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Constructia reactoarelor este estimata sa dureze 10 ani.
Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge pana la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renuntat la intentia de a organiza o licitatie pentru atragerea de investitori dupa ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.
Potrivit Bloomberg, Putin se foloseste de controlul asupra resurselor energetice pentru a-si intinde sfera de influenta in afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice.
In decembrie, Putin s-a angajat sa acorde un imprumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum si o reducere a pretului perceput la livrarile de gaze naturale. De asemenea, presedintele rus a promis un imprumut de pana la 2 miliarde de dolari Belarusului.
Insa miza este mult mai mare, iar tinta sa este SUA. Rusia si fostele natiuni sovietice controleaza deja aproape jumatate din sursele de aprovizionare cu uraniu din lume, iar Rusia singura detine mai mult de jumatate din capacitatea mondiala de imbogatire a uraniului.
Statele Unite, in schimb, controleaza doar 3% din productia de uraniu la nivel mondial si mai putin de 15% din capacitatea de imbogatire a acestuia, in pofida faptului ca sunt cele mai mari consumatoare de uraniu din lume.
Una din cinci gospodarii din SUA se alimenteaza cu energie nucleara, ceea ce face ca SUA sa importe in prezent mai mult de 90% din uraniul necesar pentru reactoarele sale nucleare.
O accentuare a hegemoniei ruse in acest domeniu ar putea scumpi uraniul, de nivelul actual de 34,50 dolari /lb, remarca Casey Research.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212