Romgaz va exploata zacaminte de gaz in Marea Neagra, alaturi de OMV si Exxon
romgazomvexxonmarea neagraredevente
Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Victor Ponta, anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
Premierul Victor Ponta a afirmat pentru Agerpres ca timp de doua luni au fost purtate negocieri cu reprezentantii OMV si Exxon privind intrarea Romgaz in asociere pentru exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra.” Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a precizat Ponta.
Potrivit sefului Guvernului, vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana. OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie 2012 o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011. Estimarile expertilor arata ca extractia de gaze in Marea Neagra se va face la sfarsitul acestui deceniu, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.
Jaap Huijskes, seful diviziei de explorare si productie din OMV, a declarat ca Guvernul roman doreste ca gazele pe care compania austriaca le-ar putea extrage din Marea Neagra sa fie vandute in primul rand pe piata romaneasca, pentru a inlocui importurile. Oficialul a precizat ca totul depinde de pret si de sistemul de taxare.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi, nivelurile redeventelor fiind valabile pana in decembrie 2014. Acestea au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Pe de alta parte, Guvernul vrea sa taxeze veniturile companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar in vara lui 2013 acesta vrea sa introduca un nou regim de reglementare si taxare, in domeniul companiilor de petrol si gaze naturale.