In urma deciziei de amanare a sedintei AGEA, actiunile Romgaz s-au apreciat in cursul zilei de luni cu 3,36%.
Potrivit Energy Report, in raspunsul dat celor doua institutii, Romgaz recunoaste ca decizia a fost una politica si nu economica. Propunerea de participare la aceste proiecte a venit de la principalul sau actionar, statul roman prin Departamentul pentru Energie (actionar care detine 70.0071% din capitalul social al SNGN Romgaz SA si autoritate tutelara a Romgaz).
Cu toate acestea, in raspunsul transmis celor de BERD, Romgaz recunoaste ca studiile de fezabilitate sunt invechite: "Studiul de fezabilitate pentru Hidro Tarnita a fost realizat in 2008. Studiul de fezabilitate pentru proiectul de cablu submarin a fost realizat in 2011. Conducerea executiva a societatii Romgaz a propus Consiliului de Administratie, iar Consiliul de Administratie a avizat a abordare in etape a participarii Romgaz in cele doua proiecte. Companiile de proiect ar trebui sa se ocupe de actualizari, ca prima sarcina. Datele si informatiile cuprinse in versiunile actuale ale studiilor au fost analizate partial de catre Romgaz in scopul unei analize preliminare avand drept concluzie principala necesitatea actualizarii studiilor de catre companiile de proiect (infiintate sau care se vor infiinta)".
Si mai interesant este raspunsul oferit de Romgaz la solicitarea expresa a Fondului Proprietatea in legatura cu argumentele de natura economica care au stat la baza avizarii de catre Consiliul de Administratie a participarii societatii la capitalul social al Hidro Tarnita SA. Potrivit Romgaz, "avand in vedere sistemul de raportare la nivelul anului 2008 a studiului de fezabilitate si implicit a indicatorilor economici determinati in cadrul acestuia, Romgaz nu poate stabili cu exactitate in acest moment potentialele beneficii economice si cheltuieli aferente pe care le-ar putea realiza in urma participarii la proiect". Totodata, Romgaz a precizat si companiile care au efectuat studiile de fezabilitate: pentru Hidro Tarnita - ISPH Bucuresti, iar pentru proiectul de cablu submarin - POYRY SwedPower AB.
BERD a mai solicitat totodata ca Romgaz sa precizeze destinatia sumelor de 2 milioane euro, respectiv 8,9 milioane RON si o justificare justificare clara pentru utilizarea acestor fonduri (respective numarul de angajati ai celor doua SPV-uri, numele si cv-urile managementului, costurile cu salariile, chirii, utilitati, consultanti, studii de fezabilitate etc.). La aceasta solicitare, compania a precizat ca "avizul Romgaz, inclus in Hotararea CA nr. 2/ 2014, include mecanismul si conditiile in care Romgaz va lua parte la cresterea de capital social/capital social initial al celor doua companii de proiect. Abordarea propusa este de a etapiza contributiile in functie de etapele proiectului si de cheltuielile aferente companiilor de proiect. Detaliile cu privire la utilizarea fondurilor nu au fost inca aduse spre stiinta societatii Romgaz. Aceasta intrebare isi va afla insa raspunsul de indata ce se va furniza planul de implementare (graficul de realizare a proiectului)".
Pe 16 decembrie, a fost adoptat un Memorandum guvernamental, care prevede infiintarea cu celeritate a Companiei de Proiect ,HVDCC Romania - Turcia S.A." o companie mixta romano-turca, fiecare parte detinand 50%, care va fi responsabila de reevaluarea si actualizarea studiului de fezabilitate in acord cu cerintele partenerului turc, inclusiv marirea capacitatii de export de la 800 la 1600 MW, precum si asigurarea finantarii, constructiei si operarii proiectului, Cablul de interconectare submarin 400 kV Romania -Turcia".
Compania de proiect ,HVDCC Romania- Turcia S.A." ar urma sa se infiinteze ca o societate pe actiuni, prin subscrierea de actiuni, in numar egal de catre fondatori, respectiv C.N.T.E.E. Transelectrica SA, S.N. NUCLEARELECTRICA S.A., Societatea COMPLEXUL ENERGETIC OL TENIA S.A., S.C. ROMGAZ S.A., Societatea HIDROELECTRICA S.A., S.C. ELECTRICA S.A. Si S.C. COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A.".
Pe 14 decembrie 2013 a fost adoptat un alt Memorandum guvernamental, care prevede infiintarea cu celeritate a Companiei de proiect ,Hidro Tarnita SA", prin participarea unui numar de sase companii din domeniul energiei, avand capital integral sau majoritar detinut de stat, respectiv: HIDROELECTRICA S.A., ELECTRICA S.A., NUCLEARELECTRICA S.A., ROMGAZ S.A., COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. Si COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212