Remediul lui Carlos Slim pentru criza economica globala: Majorarea pragului de pensionare la 70 de ani
carlos slim helupensionareinfrastructuratelecomunicatiismartphoneacces
Cel mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim, sfatuieste natiunile cu probleme economice sa ridice varsta de pensionare la nu mai putin de 70 de primaveri si sa privatizeze cat mai multe din activele de infrastructura, pentru a se reinventa.
Cotidianul El Universal l-a citat pe Carlos Slim Helu, care a declarat in cadrul unei conferinte pe teme de telecomunicatii desfasurata la Geneva, in data de 11 iunie, ca internetul ar trebui sa devina un bun universal. Slim a precizat ca doar 12% din populatia planetei are acces la spatiul web.
Slim, proprietarul celei mai mari retele de telefonie mobila din America Latina, America Movil, a mai spus ca universul telecomunicatiilor reprezinta "noul sistem nervos" al civilizatiei umane. Oricine ar trebui sa aiba acces la broadband si la smartphone-uri, pentru a fi conectat non stop la internet - in loc sa se bazeze pe telefoanele traditionale, destinate exclusiv conversatiilor.
Mai mult, tarile ar trebui sa le permita cetatenilor lor sa lucreze mai mult timp, la batranete. Programul de munca ideal pentru pensionari ar trebui sa fie de cateva ore, de trei ori pe saptamana. Acestia vor putea sa "inoveze, sa creeze sa isi cultive profesia".
Slim a adaugat ca actuala varsta de pensionare a fost stabilita "cand joburile presupuneau mai multa munca fizica si oamenii mureau chiar si la 60 de ani, dar in prezent traim 85, chiar 90 de ani".
"Traim intr-o societate a cunoasterii, astfel incat invatarea si experienta ar trebui respectate. De aceea trebuie majorata perioada de munca pentru o persoana".
Potrivit Forbes, Slim este cel mai bogat om de pe planeta, cu o avere de 65 miliarde de dolari, datorita participatiei sale la America Movil si a unor business-uri din imobiliare si retail.
Slim avertizeaza tarile indatorate ca ar trebui sa isi eficientizeze veniturile, prin reducerea cheltuielilor publice si privatizarea activelor valoroase de infrastructura. In acest fel, guvernele pot atrage mai multe investitii private, care pot fi impartite in zonele strategice ale economiei.
Cea mai buna investitie pe care o poate face o tara este sa reduca saracia, a mai spus Slim. Miliardarul a dat exemplul Chinei, unde 40 milioane de chinezi ies din starea de subzistenta in fiecare an.
sursa foto: wikipedia.org