Pietele financiare subterane, mai periculoase decat tranzactionarile de inalta frecventa?
canadasuaeuropafirmeveniturihfttranzactii
Saptamana trecuta, temerile potrivit carora traderii HFT (care practica tranzactionari de inalta frecventa) ar fi invadat piata bursiera americana s-au accentuata, din cauza acuzatiilor dintr-o carte a autorului specializat in segmentul financiar Michael Lewis. Exista insa o temere mai mare pentru investitori: trading-ul care se desfasoara dincolo de burse.
Problema i-ar putea costa pe investitori mai multi bani decat activitatile HFT (high frequency trading).
Potrivit CNBC, cand un investitor obisnuit sau chiar si unul care detine un portofoliu major, incearca sa cumpere sau sa vanda actiuni, tranzactia se intersecteaza cu o alta comanda, din partea unui dealer din zona "dark pool" - o alternativa la tranzactiile bursiere "de suprafata".
Ascensiunea "OET" (off-exchange trading) este nociva pentru pietele economice, deoarece reduce transparenta preturilor. Cand preturile nu dispun de integritate, cele din zona "dark pool" sunt, de asemenea, compromise.
Peste 40% din tranzactiile cu actiuni din SUA se desfasoara in zona off exchange, in crestere de la 16%, valoarea inregistrata in urma cu sase ani.
Acest fenomen reprezinta o ingrijorare reala, precizeaza John Ramsay, fostul sef al SEC, divizia Trading and Markets. "Tranzactiile subterane pot eroda piata".
Tinand cont ca in 2012, in SUA au fost realizate tranzactii cu actiuni in valoare de 21,4 trilioane dolari, chiar si o inginerie minuscula poate duce la pierderea catorva zeci de miliarde de dolari.
Noua carte a lui Lewis, "Flash Boys: A Wall Street Revolt" - arata ca traderii HFT ii "priveaza" pe investitori de castiguri, in fiecare an. Autorul se concentreaza asupra firmelor HFT care folosesc legaturi de telecomunicatii ultra-rapide, turnuri cu microunde si acces special la tranzactii, pentru a se situa cu un pas inaintea altor traderi rivali.
Oricare ar fi situatia, veniturile acestor firme au scazut in anii recenti: in 2013, veniturile lor erau de un miliard de dolari, dupa ce in 2009 atinsesera valoarea de 5 miliarde dolari, informeaza Rosenblatt Securities. Dupa cum afirma Lewis, acesti traderi nu fac altceva decat sa fure bani de pe piata.
In jur de 45 de "burse subterane" actioneaza impotriva celor 13 burse publice in SUA.
Printre cei 200 de "internalizeri" se numara unitati ale KCG Holdings, Citadel, UBS si Citigroup. Printre operatorii "dark pool"-urilor se numara Credit Suisse si Morgan Stanley.
Autoritatile din Canada si Australia au inceput sa ia masuri drastice pentru a combate ascensiunea tranzactiilor "obscure" in anii recenti, ca si cele din Europa si Hong Kong.
"Am dorit sa preintampinam problemele generate de dark pool", a spus Wendy Rudd, directorul autoritatii de reglementare a pietelor in cadrul IIRO (Investment Industry Regulatory Organization) din Canada.