Parker Lewis: Lipsa de experienta a managerilor romani, adevaratul obstacol pe piata de fuziuni si achizitii
parker lewisexperientamanagerieconomiemanagementraport
Pe masura ce economia si-a revenit modest, in 2011, tranzactiile cu companii detinute privat s-au rarit, releva un raport al companiei Parker Lewis, specializata in fuziuni si achizitii. "Lipsa de experienta a managementului companiilor din Romania care intampina dificultati reale in a comunica si intelege intentiile, comportamentul si strategia grupurilor financiare de calibru ce doresc sa se extinda catre Europa de Est prin achizitia de jucatori locali, au reprezentat adevarate "baricade" in concretizarea unora din cele mai importante tranzactii de pe piata", se arata in raport.
Potrivit analizei citate de
HotNews.ro, in aceste conditii, investitorii institutionali si fondurile de investitii cauta astazi cu precadere achizitia de credite garantate de catre companii viabile sau proprietati ce pot genera un venit sustenabil pentru un interval cuprins intre 3 si 5 ani.
Cele mai atractive industrii din Romania sau cele mai vanate sunt: industria farmaceutica (producatori, distribuitori), serviciile medicale (clinici, producatori de consumabile), industria IT (software), magazinele de desfacere online (FMGC online), operatorii de logistica, media online (ziare, publicatii etc), companiile de stocare a informatiilor in sistem electronic, serviciile financiare (vanzarea sau fuziunea bancilor la nivel regional), bancile, companiile de servicii in industria financiara, serviciile financiar-contabile.
Tintele fondurilor de investitii la nivel general sunt companiile mici si mijlocii cu un grad de profitabilitate ridicat. Acest gen de afaceri au cele mai bune fluxuri de numerar si astfel foarte multi bani generati cu posibilitati reale de crestere.
Studiul citat de
HotNews.ro tine cont de faptul ca 2012 este un an electoral, an in care din punct de vedere investitional reprezinta unul de risc semnificativ sau de reasezare a pietei locale de fuziuni si achizitii, respectiv reorientarea intereselor, nicio tranzactie majora nu va fi realizata, cel putin de catre fondurile de investitii tip "private equity" (acestea fiind detinute in marea lor majoritate de catre familiile bogate din Occident) sau venture (de risc major).
"Piata de fuziuni si achizitii din Romania poate fi caracterizata ca una nesemnificativa la nivel global pana in acest moment, determinata in fapt de comportamentul pasiv al antreprenoriatului local", se mai arata in studiul Parker Lewis.
Un catalizator important de promovare a Romaniei in afara tarii, pe piata internationala de M&A vor fi tranzactiile Companiilor Nationale.