Opinie Paul Maximillian: Fii siret, adopta lumea in care adidasii sunt mai destepti decat tine!
internetul tuturor lucrurilorpantofi sportgpsinternet
In curand, vom ajunge sa traim intr-o lume in care "adidasii" (n.r. - pantofii sport) vor fi mai destepti decat noi, desi in unele cazuri acest lucru este deja valabil. Cum se va ajunge la aceasta mutare a inteligentei din cap in pantofi? Simplu, cu ajutorul internetului.
Internetul Tuturor Lucrurilor (ITL) este noul internet, iar acesta promite sa imbunatateasca viata oricui, prin ajutorul acordat intr-un timp cat mai scurt. Suna bizar, dar este adevarat. Tindem catre o lume in care informatia va circula sute de kilometri, mai repede decat poti spune: “Matrix, frate!”
Industria tehnologica este intr-o cursa continua de a echipa si conecta cat mai multe masinarii si procese in lumea fizica si digitala. Multe companii mari, precum Amazon, Cisco, IMB, Qualcomm vad in ITL cea mai mare oportunitate care exista la ora actuala.
Un articol din Forbes, vorbea despre conectarea masinariilor si limbajul dintre acestea, limbaj care ar putea schimba viata asa cum o stim. Si nu va ganditi aici la Terminator, desi imaginatia catre asta tinde. Ideea este ca acestea, sa faca tot mai multe lucruri, in locul oamenilor. Pasionatul de economie din mine, crede ca acest lucru va duce, inevitabil, si la o serie mare de concedieri, daca totul va ajunge sa fie facut automat, dar asta este alt subiect.
Ne indreptam spre o lume tot mai automatizata, in care peisajul se va schimba, practic, intr-o masinarie uriasa, in care noi vom fi simpli pioni si privitori in acelasi timp.
Cu ajutorul ITL vom ajuge sa avem miliarde de masinarii care vorbesc intre ele, comunica, dar numai cu acordul nostru, cel putin la inceput. Computerele cognitive vor sorta informatiile care sunt relevante pentru noi si ne vor putea ajuta, doar raspunzand unei simple intrebari pe care o vom pune. Si viteza de transmitere a informatiei este in plina dezvoltare. Ieri, scriam de primele teste de succes pentru tehnologia 5G.
Cum va influenta ITL, lumea? La inceput am vorbit de pantofii sport inteligenti. Acum, ganditi-va la serviciul Google Finder, care a ajutat foarte mult in timpul atentatelor de la Maratonul din Boston. Puneti-le alaturi si vizionati un alt scenariu sumbru.
Sunteti prinsi sub daramaturile unei cladiri, sunteti ranit undeva intr-o padure. Intr-o lume a ITL, fiecare ambulanta, masina de pompieri, masina de politie sunt interconectate si comunica toate. Pana si hainele sau incaltamintea va fi conectata la ITL. Toate au baze de date care comunica, instantaneu, cu alte baze de date.
Revenim la scenariu. Sunteti, imobilizat, fara posibilitatea de a striga sau gesticula, dar sunteti incaltat cu niste pantofi sport care au in ei un GPS care trimite informatii, regulat, catre o baza de date. Va trimite semnele vitale. Nike are un astfel de serviciu, Nike+ care tine informatii despre cel care poarta pantofii sport – marime, greutate, si bataile inimii.
Dupa astfel de date, informatiile ar putea fi transmise catre o ambulanta sau catre politie. Ati fi gasit mai usor prin triangularea sursei care emite semnalul si tratat pe loc, in caz de urgenta. Apoi, informatiile despre voi ar fi transmise imediat la spital, pentru continuarea tratamentului.
Cum ar fi ca un astfel de sistem sa fie legat la Google Person Finder si la contul tau de Facebook, ca atunci cand serviciile de urgenta sa te caute sa stie cum arati, sa stie ce faci si sa stie la ce fel de medicamente esti alergic?
Sunt companii care incearca sa iti afle obiceiurile, pentru a stabili un tipar. Este adevarat ca, intr-o astfel de lume, securitatea personala devine ceva mai scazuta, dar tind sa cred ca sunt unele beneficii.
Daca nu faci parte din vreun program de protectie a martorilor sau nu esti o figura atat de importanta incat sa devii tinta vreunui asasin, atunci cred ca un astfel de sistem ar fi functional.
GPS-urile din telefoane permit soferilor de taxi sa vada daca pe traseul tau sunt accidente si le permit acestora sa evite aglomeratia. Pantofii sport ar putea da o parte din obiceiurile tale si locurile pe care le frecventezi. Hainele de businees, la fel.
Intr-o astfel de lume, in caz de accident, ai putea sa spui “I’ll be back!” fara sa te gandesti la replica din “Terminator”, ci sa te gandesti la familie.