Opinie Paul Barbu: Mita, prostituata care ne-a imbolnavit pe toti, dar pe care nimeni nu o cunoaste
mitacoruptiemici atentiijustitie
Romanii se impart in doua categorii: cei care au practicat si inca mai practica datul si luatul mitei si cei care nu recunosc. In Romania acest fenomen este mai raspandit decat aerul curat, dar toata lumea se lauda ca traieste cu fum de tigara si smog.
Mai devreme scrisesem o stire legata de un studiu al companiei Ernst & Young. Acesta spunea ca, fenomenul de coruptie este recunoscut de romani la nivel de tara, dar cand vine vorba de ei sau de compania lor, acolo prea putini il practica.
Cine nu ar lua mita, daca ar avea ocazia, mai ales daca este una consistenta. Ne batem ca hapsanii pe o ciocolata, dar sa primim bani... Atunci se vede adevarata hiena din fiecare om. Imi fac mea culpa si spun ca am dat mita sau atentii sau cum vreti sa le spuneti. In schimb, sunt prea prost sa primesc mita. Am avut ocazia de cateva ori si am ratat-o, pentru ca nu am stiut cum sa reactionez, asa ca am dat inapoi banii primiti. Ce-i drept in fiecare din noi traieste un mic piscotar, care se bucura ca un copil inocent atunci cand primeste un cadou.
Luatul ca luatul, dar cine nu a dat? Cine dintre voi a fost la medic si nu au lasat un pachet de cafea, sau la secretara de la facultate un buchet de flori sau o ciocolata? Cati din cei care au carnet nu s-au milogit cu ochi de catelus plouat cand i-a oprit politia si cand au vazut ca “bratul lung al legii” intinde mana dupa mita si nu dupa talon, nu au scos bani din buzunar? Cati din voi nu ati dat bani “nasului” la tren sau controlorilor in transportul in comun? Oricum astea sunt cazuri mici, ca si noi oamenii mici. Daca am fi oameni mari, atentiile ar fi pe masura si nu ma refer aici la zburatoare fara cap si caltabosi indesati cu piciorul intr-un portbagaj, asa cum se presupune ca au primit niste demnitari.
Sunt zeci daca nu chiar sute de cazuri de inspectori care iau mita in controale, fie ca sunt de la Garda Financiara, fie ca sunt de la ANPC sau alte autoritati. Nici un agent economic din Romania nu are toate actele in regula, cand vine vorba de propria afacere si daca autoritatea de control vrea sa-ti gaseasca ceva in neregula atunci fii sigur ca iti gaseste. Mita nu a aparut in sistem, sistemul a fost construit in jurul ei.
Mita este vaselina care unge rotile sistemului, fara aceasta ar incepe sa scartaie si, Doamne fereste sa fie nevoie sa-l schimbam! Mita este prostituata cu care ne-am culcat cu totii, intr-un tufis verde de pe marginea drumului, intr-o camera obscura pe o saltea murdara si care ne-a imbolnavit pe toti. Dar cand suntem intrebati daca o cunoastem, mintim ofensati de intrebarea pusa. Probabil ca ne-am culcat de asa multe ori cu aceasta prostituata a sistemului, in diferitele ei forme, incat nici nu mai recunoastem fenomenul.
In Romania, 6 din 10 romani recunosc existenta fenomenului de coruptie. Totusi, doar 1% spun ca acesta isi face simtita prezenta si in compania lor. De asemenea, 19% dintre romani spun ca mita este des intalnita in sectorul lor de activitate; restul? Pur si simplu nu recunosc.
Doamna Justitia este oarba, si daca tot nu vede de ce sa nu-i punem fusta in cap si sa-i ardem una peste ochi si sa dam vina pe ala de langa noi? La cum functioneaza sistemul romanesc, fie ca este vorba de cel privat, fie ca este vorba de cel public, as putea spune, cu mana pe inima, ca prostitutia este un job mult mai decent decat oricare altul. Macar pe marginea drumului, lucrurile sunt clare: ingrasi pestele, nu porcul, ca in sistemul economic real. Si daca lucrurile stau asa, care sunt, de fapt, adevaratele prostituate?