Opinie Paul Barbu: Lenea tinerilor si preconceptiile angajatorilor umfla randurile somerilor
somerisomajtinerifacultati
Cu fiecare statistica oficiala a statului ne miram de ce numarul somerilor din Romania creste de la o luna la alta. In schimb, nimeni nu se intreaba de ce le mai este permis universitatilor sa scoata viitori someri cu diploma, de ce elevii care dau Bac-ul sunt slab pregatiti si de ce nici o companie din tara nu vrea sa angajeze oameni peste 45 de ani.
Numarul somerilor cu varsta de 15-74 ani era aproape de 750.000 de persoane, in septembrie, in crestere atat fata de luna august, dar si mai mare cu peste 50.000 fata de aceeasi luna din anul trecut. Somerii cu varsta intre 25 si 74 de ani ating o cota de aproximativ 620.000 de persoane, asta inseamna ca proaspetii absolventi de liceu si multi dintre cei care termina o facultate ingroasa randurile celor 130.000 de someri cu varsta intre 15 si 25 de ani.
Locuri de munca nu exista nici macar pentru 10% dintre acestia, cel putin asa arata statisticile venite de la stat. La finele saptamanii trecute, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, anunta ca numarul locurilor de munca vacante, la nivel national, atingea 12.000.
Din totalul posturilor puse la dispozitie de catre operatorii economici, cele mai multe se gasesc in Bucuresti - 2.208, urmat de judetele Cluj - 1.179, Iasi - 587, Arges -564, Ilfov - 523, Brasov - 492, Timis - 438 si Arad - 425. Un numar redus de locuri de munca vacante se consemneaza in judetele Mehedinti (16), Caras-Severin (15) si Bacau (3). Cele mai multe posturi erau oferite persoanelor cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati - 10.800 posturi.
Multi tineri care termina o facultate vin si cu pretentii financiare absurde, de genul unui salariu de inceput care sa porneasca de la 150% din salariul mediu pe economie. Asta in conditiile in care companiile inca se mai folosesc de criza pentru a taia din salarii sau a le ingheta la nivelul absurde chiar si pentru oamenii cu cel putin 5-10 ani de experienta in campul muncii.
Cati dintre voi nu ati auzit pana acum expresia: “Daca nu iti convine, pleaca! Mai am ca tine inca o suta care vor postul asta”. Asta este dovada unui management prost si defectuos care in loc sa stimuleze angajatul il demotiveaza si-l face mai putin performant.
Pe de alta parte, daca ne uitam la cei care au trecut de varsta a doua, acestia nu mai sunt eligibili pentru a joburile din ziua de astazi. Aici vorbim de parintii nostri, care erau de-o seama cu noi cand am iesit din comunism. Acestia sunt genul de persoane, in marea lor majoritate, care nu au avut decat un job o viata intreaga si pe acela au stiut sa-l faca. Acum, cand fabrica la care lucrau s-au inchis se vad fara nici o alta pregatire, fiind necompatibili cu cerintele noilor meserii. Industria cu care erau ei obisnuiti si in care si-au desfasurat activitatea s-a transformandu-se ajungand la meserii corporatiste. La acest fenomen se adauga si prejudecatile angajatorilor care nu vor sa aiba in companie oameni batrani.
Putem da vina pe o serie de factori economici pentru a explica somajul ridicat din Romania, cand de fapt factorul uman este cel mai important. In randul tinerilor, dorinta de munca nu este chiar atat de mare, mai ales daca au ratat Bac-ul sau intrarea la o facultate. Majoritatea isi depun dosarul pentru somaj si stau acasa. Un alt fenomen care se petrece in zonele sarace ale Romaniei este cel de lene si confort. Nu este numai vina sistemului, ci si a oamenilor care prefera sa traiasca dintr-un somaj de aproape 500 de lei, in zonele sarace decat sa munceasca zi de zi pe 500 de lei lunar.