Multi romani si-au luat un credit in perioada de boom, doar cu gandul de “a trage o teapa” bancii. Motivele pentru care au facut asta sunt lesne de inteles. Bancile au alergat dupa profituri uriase facute cat ai pocni din degete, iar romanii au alergat dupa “easy money”.
Au fost compromisuri pe care ambele parti au fost pregatite sa le faca, numai ca bancile si-au revenit repede din aceasta lacomie, pentru si-au dat seama ca vor avea portofoliile facute “schweitzer” din cauza multor clienti rau-platnici.
Clientii inca nu s-au trezit din amorteala financiara. Au luat credite in continuare mizand pe acea crestere anuala de 5-10% pe care o primeau pana in 2008.
Intre 2007 si 2009, romanii au cumparat, in naivitatea sau lacomia lor, cum vreti sa-i spuneti, un milion de masini vechi si noi. Cifrele din 2010 aratau ca in acea perioada romanii s-au imprumutat de la banci cu 17 miliarde de euro, pentru a lua acel milion de autoturisme.
Acum, cand multi s-au trezit si fara credit si cu case sau masini luate, restul celor care lucreaza cu bancile si au economiile, poate de-o viata acolo, inca nu au invatat nimic din aceasta lectie. BANCA NU PIERDE NICIODATA!!!
Ca si la credite, multi isi semneaza contractele de depozit “ca primarul”. Nu citesc, nu se uita, doar semneaza acolo unde este pus degetul bancherului. Nu putine sunt cazurile in care romanii se plangeau ca au pus o anumita suma de bani si au scos mai putin. In acest caz se poate spune ca intradevar “s-a intalnit hotul cu prostul”.
Bancherii nu explica faptul ca daca ai pus banii intr-un depozit trebuie, neaparat, sa-i scoti intr-o anumita zi altfel pierzi dobanda, in timp ce romanii inca mai cred ca daca depui 1 leu la banca si nu-i respecti conditiile de pastrare, mai poti scoate acel leu intreg de acolo.
Acum legat de depozitele pe care romanii le au in banci, nu toate sumele sunt garantate, ci doar cele de pana in 100.000 de euro. Dar daca banca la care aveti banii intra in imposibilitate de plata, drumul recuperarii banilor dumneavoastra este unul anevoios.
Valoarea medie a unui depozit din Romania este de circa 8.300 de lei, adica salariul mediu pe sase luni. Nu cred ca este cineva dispus sa piarda nici macar un leu din acestia, mai ales daca a muncit pentru ei cel putin 8 ore pe zi timp de 5-6 zile pe saptamana.
In prezent, romanii au la bancile care participa la schema Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) depozite care insumeaza 119 miliarde de lei. Dintre acestea 70,5 miliarde sunt in lei, in timp ce 48,5 sunt in valuta. Ei bine, din aceste 119 miliarde de lei, doar 101,5 miliarde de lei intra in plafonul de garantare, restul fiind acest plafon.
Pe langa aceste 119 miliarde de lei, mai sunt alte 8 miliarde de lei pe care romanii le au in banci, bani care sunt garantati de alte sisteme de garantare din tari europene, precum depozitele celor de la Bank of Cyprus.
Daca sunteti in postura de a nu va putea lua banii, FGDB va pune la dispozitie compensatiile cuvenite in cel mult 20 de zile, de la data la care banii au devenit indisponibili.
Dar nici in acest caz nu veti lua toti banii inapoi, chiar si aici, desi e vina bancii, tot vi se opresc datoriile pe care le aveti fata de ea. Banca moare, dar nu se preda.
In momentul de fata, romanii au aproximativ 15,33 milioane de depozite in bancile din Romania. Dintre acestea 14,53 milioane sunt garantate. Asta inseamna ca sunt lasate pe afara 800.000 de depozite, asta pentru ca nu toate bancile sunt inscrise in schema de garantare romaneasca, potrivit FNGC.
Cand au aparut primele semne ale crizei, la finalul verii in 2008, romanii aveau 18,6 milioane de depozite, apoi in ultimul trimestru al aceluiasi an, acestea au scazut subit cu aproximativ 700.000 de unitati, asta ca, dupa patru ani si jumatate sa ajungem sa avem cu 3,3 milioane mai putin.
Depunerea banilor la bancile din Romania, pentru cei care nu au suficiente cunostinte despre cum functioneaza acest sistem, este ca un joc de poker. Daca nu esti pregatit sa pierzi niste bani, nu intra in joc. In cazul de fata, deponentul este jucatorul incepator care s-a dus la masa profesionistilor si vrea sa faca bani cu o mana proasta. Iar aici nu exista norocul incepatorului!