Opinie Paul Barbu: Cand rafturile sunt mai naturale decat produsele de pe ele
fructelegumeiradiateimportproduse
Ne-am obisnuit sa facem toate cumparaturile cu ochii, in nici un caz cu creierul. Instinctual, alegem produsele care arata mai bine chiar daca acestea nu sunt atat de sanatoase pe cat vor comerciantii sa credem.
Fructele si legumele care arata bine sunt cele care ne iau ochii primele, problema este ca acestea sunt iradiate. Pentru a se pastra atat de bine fructele si legumele sunt bombardate cu radiatii ionizante asa se pastreaza in stare exceptionala si rezista in depozitele marilor retaileri dar si drumurilor din tarile de provenienta.
Problema este ca la aceste produse se distrug vitaminele si mineralele, in consecinta dispare si gustul. Dar asta este doar un mic inconvenient pentru multi, atata timp cat mancati un mar cat pepenele sau struguri cu bobul mare cat prunele. La fel de sanatoase sunt si mingile de tenis de camp, la gust nu ati simti diferenta. Sau daca vreti puteti servi o bucata sanatoasa de carton, ati fi la fel de satui ca si dupa ce ati manca un mar din import.
De ce sa alegem fructele si legumele noastre care sunt mai sanatoase, chiar daca nu sunt atat de aratoase? Cand a fost ultima oara cand ati mancat un fruct autohton? Aici nu vorbesc de cele cumparate de la piata pentru ca nici acelea nu sunt naturale, mai ales cand vi le vinde un producator pe care se vede ca a stat in soare la fel de mult ca un jamaican.
Revenind la “minunatele” produse de import, parerile despre efectele lor sunt impartite. Unii specialisti spun ca radiatiile din ele nu sunt nocive, altii nu sunt de aceeasi parere. Dar ce mai conteaza niste radiatii, cand oricum avem corpurile imbibate cu tutun si alcool maturat fortat (dar asta este alta poveste)?.
Cobalt-60 este una din radiatiile care se folosesc pentru conservarea fructelor. Desi autoritatile spun ca nu s-a descoperit o legatura intre fructele si legumele cu radiatii si unele forme de cancer, am asa o presimtire ca nici nu va fi descoperita prea curand, adica in urmatoarele zeci de ani.
Ce vedeti pe tarabe si la rafturile din hipermarketuri, mai bine de 70% sunt aduse din afara. Si le cumparam din cele mai puerile motive. Nu demult am auzit doua gospodine, care vociferau in fata unei babute ce incerca sa-si vanda ceapa, ca nu cumpara de acolo pentru ca legumele sunt pline de pamant. Nu judec, dar eu unul nu as vrea, ca o femeie care gandeste in halul asta, sa ma hraneasca nici daca as muri de foame.
Numai in 2011, Romania a importat produse agroalimentare de aproape 4 miliarde de euro. Credeti ca banii astia ar fi stricat economiei daca am fi cumparat de la proprii producatori? Eu zic ca s-ar fi creat cateva mii de locuri de munca.
In schimb, din lipsa banilor livezile noastre sunt imbatranite, iar productiile nu mai sunt atat de mari ca in urma cu 20 de ani. Iar cei care culeg fructele din copaci nu mai sunt de mult angajati. O livada din afara Bucurestiului, prefera sa lucreze cu puscariasii care au regim deschis.
Stiti ce face romanul cu fructele, romanul de la tara? Tuica. Nu toti, dar majoritatea in asta isi transforma productiile. Acestia ca si cei care consuma multe fructe si legume din import au un singur lucru in comun, se vor conserva foarte bine post-mortem, unii din cauza “formolului” in care sunt imbibati, altii din cauza radiatiilor.
Suntem atat de ignoranti incat o sa ajungem sa ne laudam ca tocmai am baut un “fresh cu pulpa de sprite” (fara nici o legatura cu o anumita bautura). Acestea fiind spuse nu pot decat sa va urez: Sa aveti pofta!