Nu furati fonduri europene! Statul uraste concurenta!
fonduri europenecompanii privateautoritati
"Nu furati! Statul uraste concurenta!" - se pare ca aceasta zicala a ajuns la un oarecare adevar, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca mediul privat este mai hot decat autoritatile. Potrivit unei analize a Societatii Academice din Romania (SAR) cam 60% din fraudele cu fonduri europene au fost facute de companiile private.
Mai precis, mediul privat are o cota 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autoritatile publice locale cu 26,52%. ONG-urile se ocupa si ele cu fraude, mai ales ca acestea ocupa locul 3 cu circa 8,71%. Persoanele fizice majoritatea fermieri (7,58%) ocupa locul 4.
Aceasta are la baza datele DNA si DLAF si a deciziilor definitive de condamnare in dosare avand ca obiect utilizarea fondurilor europene.
Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultura si devoltare rurala cu 17,42%.
Topul metodelor de fraudare identificate este ocupat de abuzul in serviciu si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mita si instigarea la luare de mita, folosirea serviciilor de consultanta pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri, cheltuirea fondurilor europene in alte scopuri, investitii cu bani europeni care devin de utilitate personala, oferte tehnice false, decontul banilor pe societati fictive, tergiversarea incheierii contractului dupa atribuire si spalare de bani.
Daca vorbim de volum, cazurile de frauda s-au triplat in 2012 fata de 2010 si asta pentru ca pentru ca rata absorbtiei fondurilor europene a crescut in acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.