Noul Cod fiscal, aplicabil din 2016, risca sa duca la inchiderea unor firme. Masura controversata
noul cod fiscal2016penalizareafara angajatimicrointreprinderiimpozituluidividende
Chiar daca cele mai multe masuri vizeaza reducerea unor taxe si anularea unor impozite semnificative, una dintre aceste masuri influenteaza negativ activitatea microintreprinderilor, asa cum spun cei mai multi specialisti dupa ce au consultat propunerea.
Va reamimtim ca printre cele mai importante masuri din proiectului noului Cod fiscal se numara
reducerea TVA-ului la 20% din 2016, reducerea unor accize sau eliminarea altora, renuntarea la impozitul pe constructii speciale si obligarea la plata CAS si CASS a tuturor persoanelor fizice, una dintre propuneri risca sa inchida microintreprinderi in loc sa le sustina activitatea.
Aceasta masura asupra careia merita sa atragem atentia se refera la faptul ca, prin noul Cod fiscal, se propune, tot din 2016,
penalizarea microintreprinderilor fara angajati cu o suma forfetara de 6.120 de lei pe an, care sa se adauge la taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiei.
Potrivit unor reprezentanti ai mediului economic, aceasta masura nu face decat sa demonstreze ca pe primul plan se afla si de aceasta data incasarea unor impozite semnificative, cu riscul inchiderii a sute de mii de firme. Asa cum precizeaza Zf.ro, companiile mici, fara angajati, sunt de multe ori singura sursa de venit pentru sute de mii de intreprinzatori. In plus, potrivit aceleiasi surse, "la sfarsitul anului 2014 erau inregistrate in Romania 278.000 de microintreprinderi fara niciun salariat, care au declarat o cifra de afaceri totala de cinci miliarde de lei".
Ceea ce duce, de fapt, la o posibila problema in ce priveste aceasta noua propunere a ministrului de finante Darius Valcov se refera la faptul ca masura se aseamana impozitului forfetar pe microintreprinderi introdus de ministrul finantelor Gheorghe Pogea din guvernul Boc, scrie Zf.ro, in 2009, masura care a starnit proteste majore din partea mediului de afaceri si care a dus la inchiderea catorva zeci de mii de afaceri.
Referitor la celelalte masuri, acestea sunt percepute intr-adevar ca fiind unele de relaxare fiscala, cerute de ani de zile de mediul de afaceri. Potrivit Zf.ro, relaxarea fiscalitatii ar urma sa aiba efecte pozitive asupra investitiilor si consumului, reprezentand "o gura de oxigen pentru economie", acest lucru fiind insa posibil daca masurile vor fi aplicate asa cum au fost anuntate si daca vor fi implementate pe termen lung.
Mentionam totusi si o masura in favoarea companiilor: cea care propune eliminarea, de la 1 ianuarie 2016, a impozitului pe dividende, avand ca efect dezvoltarea pietei locale si cresterea interesului in listarile companiilor de stat, potrivit declaratiilor facute de ministrul finantelor. Pentru microintreprinderi, s-ar elimina astfel dubla taxare, "la nivelul companiei (prin impozitul pe profit) si al actionarilor. Eliminarea impozitului pe dividende ar avea un impact brut la bugetul de stat de 1,86 mld. lei", scrie Zf.ro.