Noua propunere a ministerului de finante risca sa bulverseze sistemul fiscal din Romania
cod fiscalimpozitul pe venitdeducebonuri fiscaleteodorovicigabriel birisadrian benta
Propunerile facute de pe o zi pe alta fac ca firmele sa plateasca amenzi. Avocatul Poporului contesta prevederi din OUG 8/2015 si arata ca este abuziv ca o firma sa nu isi poata recupera sumele platite ca amenzi catre ANAF chiar daca obtine o hotarare judecatoreasca in aceasta privinta. Oficialii apar si raspund ca, intr-adevar, firmele trebuie sa isi poata recupera aceste sume.
In asa-zisa incercare de a descurca itele Codului fiscal, inceputul lui 2015 a venit cu un Cod fiscal care inca nu a fost publicat in forma finala, cu ordonante care au influentat negativ mediul de afaceri si cu masuri fiscale care nu ajuta nici antreprenorii si nici consumatorul final.
Totul pare o joaca in contextul in care, dupa marea agitatie pe care a produs-o impozitarea bacsisului, Ministerul de Finante anunta retragerea masurii si implementarea unei noi prevederi, asa cum a declarat Eugen Teodorovici, potrivit HotNews.ro:
"Vrem sa lasam romanului, la finalul unui an, posibilitatea de a-si deduce din impozitul pe venit in timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumita zona de evaziune fiscala. Adica, omul intr-un an de zile stie ca-si strange aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an in limita a 20%, 30% din impozitul pe venit isi poate lua inapoi niste bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicata".
Gabriel Biris, partener al firmei Biris Goran, a explicat pentru aceeasi sursa ca aceasta masura nu se poate aplica, fiind sustinut si de Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot Romania care a declarat, pentru aceeasi sursa, ca aceasta propunere nu e realista in contextul actualului sistem fiscal de la noi:
"Propunerea nu este realista, in conditiile sistemului fiscal actual din Romania" (...) "O astfel de abordare ar fi realista si eficienta doar in conditiile in care toti romanii ar trebui sa completeze o declaratie de impozit pe venitul global iar la impunerea acestui venit ar fi luate in considerare deduceri personale acordate pentru diverse categorii de cheltuieli. Atata vreme cat impozitarea veniturilor salariale se face de catre angajator iar salariatii nu au obligatia depunerii nici unei declaratii de impunere pentru aceste venituri, propunerea mi se pare, in cel mai bun caz, greu de pus in practica".
Adrian Benta, managing partner al Bentaconsult, sustine aceste opinii:
"Ideile ministrului de finante ne arata din nou ca nimic nu e nou sub soare, doar purtatorii acestor mesaje isi schimba denumirea. Si alti ministrii de finante, in mandatele anterioare, au avut aceasta idee de reducere a unor impozite datorate de persoanele fizice in baza documentelor ce justifica achizitii, achizitii presupuse a fi fiscalizate la vanzator, in cazul nostru societatile ce au emis bonurile fiscale respective.
(...) Per total, nu consider ca vom avea cine stie ce rezultate spectaculoase ci doar o multitudine de noi proceduri fiscale birocratice ce complica si asa viata celor ce isi desfasoara activitatea in domeniul financiar contabil".
Acesta a precizat totodata ca a devenit "un test de anduranta sa obtii o hartie de la ANAF", alaturi de obtinerea unor reduceri de impozite.
HotNews.ro reda doar cateva dintre problemele asupra carora atrag atentia consultantii fiscali care vad masura drept o gluma: "Cine va calcula o eventuala restituire a 20% din cheltuielile a circa 4 milioane de salariati? Cine ar sta apoi sa verifice toate bonurile daca sunt emise de case de marcat fiscalizate? Nu in ultimul rand, chiar admitand ca 20% ar fi restituibili, nu s-ar trezi ANAF la final de an cu un gol din incasari? Cine sau de unde s-ar acoperi golul creat?".
Evident, raspunsurile nu apartin nimanui fiindca masura ar bulversa sistemul, ar complica inutil procedurile deja existente si nu ar face decat sa ingreuneze un sistem care nu functioneaza oricum la parametrii sanatosi care sa sustina mediul de afaceri si economia.
Sursa foto.