Noua lideri din istorie care au salvat Europa de la un eventual dezastru economic
lideriistorieeuropadezastrueconomiesucces
In conditiile in care Europa are nevoie de un lider adevarat, care sa negocieze o scapare din criza, istoria ne poate da o lectie: unele figuri istorice au "navigat" cu succes pe "apele involburate" ale impasului financiar, reusind sa-si salveze tarile.
In primul secol, nici vorba de UE. Totusi, din timpurile Imperiului Roman si pana in epoca moderna, s-au petrecut o sumedenie de schimbari economice si lumea a fost afectata de numeroase probleme financiare.
Care sunt liderii de ieri care-i pot inspira pe cei de astazi?
1. Imparatul Diocletian
A domnit intre: 284 - 305 AD
Ce probleme economice a intampinat: Diocletian s-a confruntat cu asa numita criza a secolului al treilea. Instabilitatea din Imperiul Roman a condus la sporirea cheltuielilor cu armata, inflatie si mai era un pas pana la dezastrul economic absolut.
Masuri adoptate: Diocletian a emis noi monede si un Edict al Preturilor Maxime, pentru a contracara inflatia. A reformat sistemul de impozitare si a creat un istoric al platii taxelor, usurand modalitatea de colectare a banilor. A infiintat si sistemul tetrarhic de guvernare, contribuind la stabilizarea Imperiului.
2. Henry al 7-lea al Angliei
A domnit intre: 1485 - 1509
Ce probleme economice a intampinat: Henry s-a confruntat cu disolutia rapida a sistemului traditional feudal. In plus, dupa Razboiul Rozelor, dinastia era aproape ruinata.
Masuri adoptate: Regele a separat veniturile casei regale de cele ale statului, a emis o noua moneda si a standardizat sistemele de masura, introducand si conceptul de patent. De asemenea, a permis guvernului sa regularizeze preturile si veniturile.
3. Otto von Bismarck
A domnit intre: 1871 - 1890
Ce probleme economice a intampinat: Dincolo de provocarea identificarii unei noi strategii economice pentru Germania unificata, Bismarck s-a confruntat si cu criza financiara din 1873. Marea Depresiune, cum a fost denumita perioada de impas, a marcat al doilea moment in care economia industrializata germana a intrat in regres, dupa cel din 1850.
Masuri adoptate: Bismarck a folosit tarifele aplicate in cazul schimburilor comerciale pentru a sustine Germania. In plus, in vremurile de prosperitate economica, a emis politici prin care garanta pensii si indemnizatii pentru someri.
4. Napoleon al 3-lea
A domnit intre: 1852 - 1870
Ce probleme economice a intampinat: Dupa razboaiele napoleonice de la inceputul secolului, Franta a fost conditionata de Tratatul de la Viena, care a instaurat noi granite statale pe teritoriul Frantei. La mijlocul secolului, multe tari europene treceau printr-un proces de industrializare rapida si Franta nu putea ramane in urma.
Masuri adoptate: Napoleon a sustinut schimburile libere, ca masura de eficientizare a economiei. De asemenea, a construit fabrici in vecinatatea unor orase cu potentiala forta de munca (uneori, a relocat forta de munca langa fabrici). Goana dupa aur, care cuprinsese lumea in acei ani, l-a ajutat pe liderul francez sa imbunatateasca infrastructura Frantei.
5. Sir Robert Peel
A domnit intre: 1834 - 1835 si 1841 - 1846
Ce probleme economice a intampinat: Peel a preluat sefia guvernului britanic in toiul recesiunii din 1841; Trezoreria afisa un deficit de 7,5 milioane lire sterline. In plus, lumea se confrunta cu o criza a schimburilor comerciale si o lipsa de incredere in institutiile financiare.
Masuri adoptate: Peel a reinstituit impozitul pe venit in 1842. Mai mult, a abrogat Legea Porumbului din Marea Britanie, care interzicea importul granelor. Masura a fost adoptata pe o parte in scopul combaterii foametei din Irlanda si pe de alta parte, in scopul dinamizarii pietei libere.
6,7. Ferdinand al 2-lea de Aragon si Isabella I a Castiliei
Au domnit intre: 1474 - 1504 (Isabella) si 1479 - 1516 (Ferdinand)
Ce probleme economice a intampinat: Cei doi monarhi s-au confruntat cu o Spanie dezbinata, pe care au unit-o dupa ce s-au casatorit. Tara ducea lipsa unei autoritati regale, un alt aspect pe care cei doi au reusit sa-l rezolve.
Masuri adoptate: Isabella si Ferdinand au revizuit economia Spaniei prin explorare si imperialism. Dupa ce a castigat resurse insemnate, prin explorarea si exploatarea Africii de Sud, Spania a redevenit o putere in Europa. Cei doi l-au desemnat pe Cristofor Columb sa plece in celebra calatorie de descoperire a Lumii Noi.
8. Otto cel Mare
A domnit intre: 936 - 973
Ce probleme economice a intampinat: A fost fiul lui Henric I Pasararul, rege intre anii 919 si 936. Supranumit cel Mare, O. I a fost rege al germanilor din anul 936, iar din 962 a fost imparat romano-german. Dinastia ottoniana, de origine saxona, din care facea parte si O., a condus statul german intre anii 919 si 1024.
Masuri adoptate: Otto a avut noroc. In 936, in Saxonia a fost descoperita o mare rezerva de aur, care a finantat regimul lui Otto si a contribuit la evitarea revoltelor.
9. Cancelarul Gustav Stresemann
In functie intre: 13 august 1923 – 23 noiembrie 1923
Ce probleme economice a intampinat: Stresemann s-a confruntat cu hiperinflatie accentuata din Germania, dupa ce statul a tiparit tot mai multi bani, pentru a plati consecintele Primului Razboi Mondial si ale grevei muncitorilor din Ruhr. Moneda germana s-a depreciat in asa fel incat oamenii ardeau bancnote ca sa se incalzeasca.
Masuri adoptate: A introdus o noua moneda, Rentenmark-ul, care a stopat inflatia. Apoi, in 1924, in calitate de ministru de externe, a negociat Planurile Dawes, pentru a diminua suma pe care trebuia sa o plateasca Germania, drept despagubiri de razboi. N-a reusit insa sa combata Marea Depresiune, care a condus la prabusirea Republicii Weimar.