Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze "terenul pierdut".
Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu cca 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%. "Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o anumita dinamica legata de segmentul de marfuri din care face parte (respectiv, metalele pretioase), asa incat a suportat, de exemplu, scaderi consistente ca efect al declaratiilor presedintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, intarirea dolarului american diminuand interesul investitorilor pentru diferite alternative de investitii", a precizat Silviu Pojar.
In iulie, Ben Bernanke a facut noi precizari privind conditiile in care s-ar putea produce reducerea stimulentelor, aratand ca politica monetara a FED nu are un parcurs prestabilit si nu se grabeste sa reduca stimulentele, deciziile urmand a fi in concordanta cu evolutia economiei SUA; declinul dolarului american a ajutat metalele pretioase. Luna trecuta, aurul a crescut cu cca 7%, argintul cu 1,3%, platina cu aproximativ 6,7%, iar paladiul cu aproape 10%; in prima decada a lui august, cu exceptia aurului, care a inregistrat o scadere nesemnificativa, metalele pretioase si-au continuat aprecierea.
Astfel, de la inceputul anului curent si pana la finalul sedintei de tranzactionare de vineri, paladiul s-a apreciat cu cca 5,7%, in timp ce, in acelasi interval de timp, pretul aurului a scazut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu cca 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%. "Cel putin deocamdata nu se intrevad fundamentele care ar putea sustine o revenire majora a preturilor aurului si argintului pana la sfarsitul acestui an, dar desigur ca sunt posibile diferite corectii", a precizat Silviu Pojar. In ceea ce priveste paladiul si platina, acestea au importante trasaturi comune: pe de o parte, cea mai mare parte a cererii pentru ambele metale pretioase provine din industrie. Pe de alta parte, ambele metale pretioase au- la nivel global- probleme cu productia in scadere, ca urmare a conflictelor de munca ce au avut loc in Africa de Sud, cel mai mare producator de platina la nivel mondial si al doilea mare producator de paladiu, iar in cazul paladiului se adauga problemele din Rusia, cel mai mare producator de profil din lume, ale carei rezerve se pare ca sunt in scadere.
"Rezultatele economice pozitive raportate saptamana trecuta de Germania si China au dat un nou impuls pretului paladiului, intrucat "motoarele turate" ale industriei vor sustine cererea de profil. Este de asteptat o revigorare a economiei mondiale in 2014, asa incat, cu o cerere industriala consistenta, in contextul actual, se pare ca paladiul are sanse de a ramane in atentia investitorilor. Platina, la randul sau, a avut un parcurs bun in ultima perioada, cu o crestere cumulata de cca 11% in iulie si prima decada a lui august. Deciziile FED din lunile urmatoare vor avea insa un impact semnificativ inclusiv asupra pietei metalelor pretioase, determinand o volatilitate ridicata si posibile corectii in consecinta", a aratat Silviu Pojar.