Nascuti pe 4 iulie: Investitori americani in Romania
americainvestitoricompaniicoca colamcdonaldsagricultura
Chiar daca America este al 11-lea investitor strain din Romania, companiile "nascute pe 4 iulie" raman printre cele mai importante din tara.
Romania-Insider.com a realizat o scurta retrospectiva a companiilor care au venit in Romania. Ce sa mai zicem, vin americanii! Coca Cola, Pepsi, Bunge si Procter&Gamble sunt printre liderii pietei alimentare. Consumatorii sunt in mare parte "americanizati" cu Cola, Pepsi sau produse de igiena P&G. Pe IT&C, americanii sunt prezenti cu Oracle, Microsoft, IBM si Hewlett-Packard.
Sa mai punem la socoteala faptul ca multi romani se ling pe degete la McDonalds, KFC si Pizza Hut? Daca sarim in alta zona, cea auto, intalnim companiile Ford si Delphi. Din nefericire, implicarea Americii in mediul investitional romanesc atinge doar un miliard de dolari (800 milioane euro), adica 2,75% din totalul investitiilor straine, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Pe de alta parte, americanii investesc prin diviziile lor europene. Astfel, investitiile pot ajunge la cote mai insemnate.
INDUSTRIE
Ford Motor Company a cumparat uzina de la Craiova in 2007, scriu cei de la romania-insider.com. Aceasta a fost privatizata de Executivul roman. Chiar daca productia Ford in Romania este deocamdata timida, in anii urmatori ar putea deveni una dintre cele mai importante afaceri americane in tara noastra. Ford a investit la Craiova, pana in prezent, 350 milioane euro. Delphi, TRW Automotive si Johnson Controlos sunt printre cei mai importanti jucatori mondiali din industria auto si desfasoara activitati in Romania. Delphi detine patru fabrici in Romania, cu peste 10.000 de angajati. Grupul a anuntat ca va adauga alti 800 de angajati personalului sau, in noua fabrica din Moldova Noua (Caras Severin), unde produce cabluri electrice pentru instalatiile autoturismelor. Delphi mai are fabrici in Iasi, Sannicolau Mare si Ineu.
Un alt jucator important este grupul american Cameron, care produce echipamente pentru companii petroliere uriase, ca ExxonMobil. Acesta are o fabrica la Campina (Prahova). In 2009, afacerea Cameron in Romania ajungea la 92 milioane de euro. Compania va investi alte 80 milioane de euro intr-o noua fabrica, situata in Ploiesti. Prysmian Slatina, unul dintre cei mai prolifici producatori de cabluri electrice din Romania, face parte din grupul administrat de Goldman Sachs. Si Morgan Stanley, banca de pe Wall Street, detine 23% la Romcab Targu Mures, de asemenea producator de cabluri.
AGRICULTURA SI INDUSTRIA ALIMENTARA
Cargill este unul dintre cei mai mari jucatori din industria granelor si cea a uleiului de floarea soarelui. In 2009, a castigat in Romania 270 milioane de euro. Cargill a debutat pe piata romaneasca in 1996. O alta companie americana prezenta in Romania este Bunge, cel mai mare producator de ulei de floarea soarelui din tara noastra, cu fabrici la Buzau, Iasi, Oradea si Bucuresti. Momentan, este operationala doar fabrica de la Buzau. In 2009, veniturile Bunge in Romania erau de 260 milioane de euro.
Smithfield, cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume administreaza cea mai mare ferma de porcine din Romania, in Banat. A investit 500 milioane de euro in Romania din 2004, pana in prezent. Smithfield are si un distribuitor alimentar, Agroalim Distribution.
MANCARE & BAUTURA
Coca Cola si Pepsico, cei mai mari producatori de bauturi non-alcoolice din lume, sunt produse si in Romania. Activitatea Coca Cola este condusa de Coca Cola Hellenic Bottling Company. Compania a inregistrat vanzari de peste 400 milioane de euro in Romania. Alte companii americane prezente in Romania sunt: Kraft Foods (vanzari de 139 milioane de euro in 2009, la nivelul Romaniei), Wrigley si Mars (vanzari de 100 milioane de euro in 2009 in Romania), McDonald's (vanzari de 100 milioane de euro in 2009 in Romania), KFC si Pizza Hut, Burger King, Ruby Tuesday si Starbucks.
BUNURI DE LARG CONSUM, PRODUSE FARMACEUTICE
In acest sens, principalii jucatori americani din Romania sunt: Philip Morris (vanzari de 500 milioane de euro in 2009), Procter & Gamble (vanzari de 280 milioane de euro in 2009), Avon Cosmetics (vanzari de 110 milioane de euro in 2009), Colgate-Palmolive (vanzari de 65 milioane de euro in 2009) si Gillette. In zona pharma, "joaca" tare Pfizer, Merck si Abbott - se situeaza printre primii 10 producatori/importatori de medicamente de pe piata locala.
IT&C
Companiile americane desfasoara afaceri ample in sectorul IT&C din Romania: Oracle (venituri de 71 milioane de euro in 2009), Microsoft Romania (venituri de 30 milioane de euro in 2009) - are 260 angajati, Adobe, HP si IBM (ambele cu vanzari de 50 milioane de euro in 2009), Xerox, UPC (vanzari de 116 milioane de euro in 2009 - are peste 1.500 angajati).
SECTORUL FINANCIAR
Printre cei mai importanti jucatori americani de pe piata bancara romaneasca se numara: Citibank - venituri de 1,1 miliarde in 2010, Alico, Advent, Franklin Templeton (administreaza Fondul Proprietatea si bunuri de 4 miliarde de dolari), CB Richard Ellis si Re/Max - in zona imobiliara.