Jordan Belfort ne-a asigurat ca istoria sa, ecranizata de regizorul Martin Scorsese, trebuie privita ca o “poveste moralizatoare”. Este ceea ce face domnul Belfort in ultimii ani, dupa ce a stat la racoare 22 de luni pentru inselatorie in tranzactionarea de actiuni in afara pietelor reglementate si spalare de bani: tine discursuri motivationale.
Nici in inchisoare n-a dus-o mai rau. A fost “cazat” intr-o puscarie moderna cu biblioteca, terenuri de tenis si sali de sport. A beneficiat de aceste facilitati pentru ca a colaborat cu anchetatorii, turnandu-si fostii “colegi”, alaturi de care a savarsit toate escrocheriile.
Interviul lui Belfort de la "Piers Morgan live" a fost primul acordat dupa nominalizarea filmului "The Wolf of Wall Street" la premiile Oscar. Belfort a afirmat ca biografia lui, extrem de pigmentata de droguri, sex si frauda trebuie privita “ca un manual despre cum trebuie evitate astfel de situatii, nu despre cum trebuie imitate”.
Totusi, personajul intepretat de Leonardo di Caprio ar putea beneficia de o glorificare nemeritata, comportamentul unui broker mizerabil putand lesne da idei si deveni un exemplu pentru tinerii care astazi viseaza sa ajunga pe Wall Street.
Daca clasicul "Wall Street" din 1987, cu Michael Douglas in rolul principal, a fost extrem de mult criticat pentru imoralitatea subiectului, cum oare a reusit acest film din 2013 sa fie atat de laudat si, mai mult, atat de nominalizat la premiile Oscar? Explica tot Belfort: “Exista o diferenta fundamentala intre personajul Gordon Gekko (n.a. interpretat de Michael Douglas in filmul din 1987) si mine. In primul rand Gekko a fost un personaj fictiv. In al doilea rand daca acolo exista o portita deschisa, in cazul meu este foarte clar ca am pierdut totul”.
In emisiunea "Piers Morgan live" difiuzata in direct vineri noaptea de CNN, Belfort a tras si o concluzie apropo de succesul filmului realizat pe baza cartii pe care a scris-o dupa 1998 si care a fost publicata in 40 tari si tradusa in 18 limbi: “Pentru mine este important ca povestea este prezentata in mod corect si ca poate fi tratata ca o lectie moralizatoare”.
Cu siguranta intr-o tara in care functioneaza perfect reteta “Alcoolicilor anonimi” si care este bazata pe recunoasterea publica a viciilor, un om ca Belfort poate deveni un exemplu.
“Sunt Jordan Belfort si am fost un escroc! Va sfatuiesc sa nu faceti ca mine. Dar va rog sa-mi ascultati povestea mizerabila si sa platiti biletele de intrare”.