LISTA LUI JUNCKER: 10 masuri pentru solutionarea crizei din Zona Euro
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LISTA LUI JUNCKER: 10 masuri pentru solutionarea crizei din Zona Euro
Intr-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt, presedintele Eurogroup-ului, Jean-Claude Juncker (foto), a propus o lista de zece masuri pentru salvarea monedei euro.
Ideile lui Juncker depasesc nivelul unor sugestii, devenind cel mai puternic semn din partea unui lider european cu privire la implementarea unui plan de urgenta pentru tarile europene cu probleme.
Ramane de vazut daca aceste propuneri clare din partea lui Jean-Claude Juncker vor avea trecere in fata guvernelor din Europa si in cadrul intalnirii mult asteptate din 23 octombrie.
Oferiti urmatoarea transa de intrajutorare, daca este posibil
Urmatoarea transa de 11 miliarde de dolari promisa Greciei de catre troika CE/BCE/FMI a fost compromisa chiar de statul grec. Autoritatile de la Atena au anuntat ca s-ar putea sa nu atinga target-ul privind reducerea deficitului.
De asemenea, planurile privind privatizarea ar urma sa ramana de izbeliste. Dupa aceste declaratii, paranoia in randul investitorilor europeni s-a accentuat. Inspectorii troicii au sustinut planul, asigurandu-ne ca Eurogroup-ul si FMI ii va oferi unda verde. Totusi, aceste promisiuni au fost conditionate de masurile de austeritate pe care Grecia ar urma sa le adopte in 20 octombrie.
Determinati sustenabilitatea datoriei Greciei, altfel vom fi nevoiti sa ne gandim la alte masuri, cu consecinte diverse, pe care le vor resimti si cei din afara Europei
Datoria Greciei a fost scapata de sub control ca un caine turbat si actuala situatie nu pare sa se imbunatateasca. S-a zvonit recent ca sectorul privat din Grecia se va implica mai asiduu in rezolvarea crizei.
Este nevoie de o continuare stricta a consolidarii bugetare, cu sanctiuni automate pentru cei care nu reusesc sa atinga targetul propus, in mod consecutiv
Esecul natiunilor europene in vederea mentinerii deficitului sub control a contribuit in mod categoric la agravarea crizei financiare. Liderii din Zona Euro au la indemana putine instrumente fiscale, pentru a supraveghea guvernele tarilor membre.
Avem nevoie de o harta a recapitalizarii bancilor. Bancile subcapitalizate trebuie sa caute surse de refinantare pe pietele financiare. Daca nu reusesc, statul ar urma sa ia masuri, oferind capitalul necesar
Recapitalizarea bancilor s-a metamorfozat de la nivelul unui subiect tabu la unul mult mai abordabil. Liderii UE au esuat in incercarea de a mentine bancile cu probleme la suprafata apei, chiar si in zonele din interior ale uniunii. Juncker insista pe acest element esential.
Pe de alta parte, liderul Eurogroup-ului empatizeaza cu platitorii de taxe si spune ca acestia ar trebui recompensati pentru salvarea bancilor, cu dividende si o reprezentare legala mai puternica.
Implementati o taxa pe tranzactiile financiare
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au cochetat cu aceasta posibilitate, in cadrul unei conferinte de presa din luna august.
Asigurati un program pentru tarile afectate de criza
Cresterea economica reprezinta principala problema a tarilor aflate la ananghie, precum Grecia, Italia si Irlanda. Sistemul fiscal sufera. Contractia din economia Greciei a compromis sansele guvernului atenian de a intruni tintele asumate in fata CE, BCE si FMI, in contextul primului ajutor de salvare din 2010. Grecia continua sa aiba aceleasi probleme.
Este nevoie de o alta abordare a Europei in privinta bugetelor. Nu este acceptabil ca tarile din Uniunea Europeana sa fie divizate, intr-un carusel al celor care ofera, respectiv al celor care primesc
Unele tari din Zona Euro au anuntat reglementari fiscale prin care guvernele sa poata mentine echilibrul bugetar. "Juriul" este insa "in vacanta" si deocamdata planurile se afla in faza de proiect.
Este nevoie de o reglementare mai accentuata a pietelor financiare
Reglementarile fiscale dure vor preveni operatiunile profitorilor din piata, care "ataca" tarile vulnerabile si ingroasa dimensiunile indatorarii. Guvernele Uniunii Europene au incercat sa previna aceste practici prin interzicerea short sales-urilor (vanzarea in lipsa a actiunilor unor companii financiare).
Este necesara o noua abordare in privinta agentiilor de rating
Agentiile de rating au devenit tinta maniei guvernelor, pe masura ce au continuat sa retrogradeze calificativele tarilor datornice si nu numai. In conditiile in care ratingurile sunt esentiale pentru determinarea nivelului de indatorare al unui stat, agentiile trebuie supravegheate indeaproape.
Modificarea rolului agentiilor de rating poate reprezenta o problema majora. Pe de alta parte, guvernele sunt pur si simplu iritate de faptul ca economistii cunosc datele referitoare la economiile lor aflate in declin.
Avem nevoie de un guvern economic
A crescut numarul vocilor care sustin o schimbare a guvernantei Zonei Euro. Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au sugerat ca schimbarile economice rapide ar putea implica si reorganizarea sefiei europene.
Ne situam insa cumva in scenariul filmului tragicomic “Catch 22”. Schimbarile la varf in aparatul de guvernare a Zonei Euro necesita timp, pentru ratificare si ar obliga multe tari sa-si modifice constitutiile. Totusi, n-avem timp de pierdut, in privinta salvarii Zonei Euro, mai ales acum, cand situatia se deterioreaza pe zi ce trece.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"