Jim Rogers, investitor si analist financiar: Economia lumii se va confrunta cu o crestere anemica
jim rogersinterviuinvestitieeconomiestatele unite ale americiichina
Multi oameni se intreaba care este starea actuala a economiei globale. Unii prezic o revenire la recesiune si altii estimeaza, in cel mai bun scenariu, o perioada de stagnare. Marile burse ale lumii au fost lovite in ultima vreme de adevarate "tsunami"-uri financiare. Economistii se arata ingrijorati de viitorul zonei euro si al economiei americane. Care sunt solutiile iesirii din impas?
Investitorul si analistul financiar
Jim Rogers (foto) spune ca lumea trece printr-o schimbare istorica, dominata de scadere economica. Totusi, acesta nu este ingrijorat. Rogers a acordat un interviu pentru
BBC, in cadrul caruia a fost rugat sa estimeze cat timp va dura pana cand economia Americii si a lumii va depasi momentul de stagnare.
Jim Rogers: Sper ca ne confruntam doar cu un deceniu de pierderi financiare in SUA. Japonia s-a "luptat" cu doua decenii de scaderi financiare si dupa cum stim, SUA sunt in stare mai proasta decat statul nipon. America reprezinta cel mai mare debitor din lume. Avem probleme serioase, pe care unii le ignora. In acest climat, sper ca vom inregistra o scadere a economiei timp de un deceniu, maxim doua. Ar putea fi chiar trei sau patru, in cel mai rau caz.
Justin Rowlatt (jurnalist): Ce masuri trebuie sa adopte politicienii americani?
Jim Rogers: In primul rand, trebuie sa se educe putin in legatura cu restul lumii si sa constientizeze situatia economica in care se afla SUA. In al doilea rand, trebuie schimbat radical sistemul de impozitare. Trebuie sa taiem cheltuielile cu drujba. Nu cu toporul, cu drujba! Avem trupe militare in peste 120 de tari din lume. Politicienii i-au trimis acolo pe soldati si aceste baze militare contribuie (involuntar) la inrautarirea situatiei din SUA. Trebuie sa ne schimbam modul de gandire, asa cum au facut britanicii, cand au realizat ca se gasesc intr-o situatie delicata. America va fi nevoita sa infrunte realitatea.
Justin Rowlatt: Cand spuneti ca "America va fi nevoita sa infrunte realitatea", sugerati cumva ca perioada de suprematie americana s-a terminat?
Jim Rogers: Absolut. Dumneavoastra nu credeti la fel? Secolul 19 a fost al Marii Britanii, secolul 20 al SUA si secolul 21 va fi al Chinei, al Asiei. Cele mai mari state creditoare din lume sunt China, Coreea, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Singapore. Tarile asiatice. Acolo sunt bunurile. Acolo intalnim o economie dinamica. Stim cine sunt datornicii si unde se afla.
Justin Rowlatt: Totusi, economia chineza nu s-a descurcat foarte bine in ultima vreme, nu-i asa? Creste, dar este presata de inflatia din economie, care ar putea compromite suprematia Chinei...
Jim Rogers: Da, China are si va continua sa aiba probleme. Din fericire, au constientizat aceste probleme. Autoritatile chineze fac eforturi pentru a stavili inflatia. Au facut insa si greseli. Ar fi trebuit sa fie mai deschisi in privinta circulatiei monedei nationale in afara tarii. Banii sunt blocati in China si contribuie la accelerarea inflatiei. As miza mai degraba pe creditori, decat pe datornici, la orice ora.
Justin Rowlatt: Observ ca vorbiti despre America, Europa, China si India si intrevedeti probleme economice in toata lumea. Incetineste ritmul cresterii economice globale?
Jim Rogers: Absolut. Nu exista nicio indoiala in acest sens. China are probleme, dar asta este mersul lucrurilor. Am trecut prin perioade lungi de prosperitate, urmate de perioade la fel de lungi de criza si am invatat din greseli.
Justin Rowlatt: Credeti ca vom traversa o perioada de stagnare a economiei globale?
Jim Rogers: Da. Singura zona in care intrevad o crestere este cea a resurselor naturale; de asemenea, agricultura va deveni tot mai importanta in urmatorii zece, douazeci sau chiar treizeci de ani.
Justin Rowlatt: Pareti foarte convins de aceasta realitate, dar totusi nu va ingrijoreaza?
Jim Rogers: Deloc. Lumea a trecut prin schimbari majore de-a lungul istoriei. In anii '20 - '30, omenirea si-a indreptat atentia de la Marea Britanie spre America (afectata la randul ei de o criza financiara, provocata de greselile politicienilor). Lumea isi schimba cursul istoric si "trece" de la SUA la Asia. Ar trebui sa devii fermier chinez, Justin.
Justin Rowlatt: De ce credeti ca agricultura va reprezenta un sector crucial in urmatoarele decenii?
Jim Rogers: Agricultura s-a confruntat cu un dezastru in ultimii 30 de ani. Varsta medie a fermierilor americani este de 58 de ani, deoarece afacerea din sector merge extrem de prost. In Japonia, varsta medie a unui fermier este de 66 de ani. In Australia, de 58 de ani. In zece ani de-acum incolo, acesti fermieri vor avea 68 de ani vor fi inca in forma. Avem o problema de dezvoltare in agricultura si cei care le vor rezolva, vor incasa Marele Pot.
Justin Rowlatt: Ati spus ca ar trebui sa ne orientam spre sectorul de marfuri. Daca lumea trece printr-o criza economica, de ce am investi in marfuri?
Jim Rogers: Deoarece ati intrebat care sunt cele mai sanatoase sectoare economice din lume. In anii '70, economiile lumii au trecut printr-un impas, in timp ce sectorul marfurilor s-a dezvoltat vertiginos. Pe de alta parte, guvernele tiparesc din nou BANI. Nu se comporta rational. Dar guvernele nu stiu sa faca altceva. Intre criza proviziilor si cea a tiparnitelor de bani, daca vrei sa te situezi in sectorul dinamic al economiei globale, incearca sa nu lucrezi pe bursa din Wall Street; orienteaza-te, mai degraba, spre o activitate de fermier in Asia.