JIM ROGERS: Cumparati euro si franci elvetieni in acest an
jim rogerseurofranc elvetianvalutadolarrenminbiinvestitii
Moneda euro si francul elvetian vor fi de baza in 2012, a declarat Jim Rogers (foto), miliardar, investitor si autor, pentru CNBC.
Rogers, care recomanda cumpararea de valuta euro, aflata in scadere, a mai spus ca se gandeste sa achizitioneze mai multi euro, dupa ce a mizat pe vanzare.
"Cred ca (cancelarul german Angela Merkel, n.r.) si altii vor lua masuri pentru a ne stimula", a declarat Jim Rogers.
Potrivit miliardarului, apelurile la Banca Centrala Europeana in scopul monetizarii datoriilor ar fi o greseala "majora" si prezice calm ca pietele financiare "isi vor pierde rabdarea" in 2012.
"Piata va incepe sa spuna -
"Ne-am saturat, n-o sa mai jucam acest joc", a spus Rogers.
In privinta evolutiei fondului sau in 2011, Rogers a precizat ca "inca este capabil sa-si achite facturile la timp"; mai mult, fondul s-a descurcat mai bine decat in anul 2010.
Rogers spera ca Germania isi va manifesta aceeasi aversiune fata de "monetizarea datoriei din Zona Euro".
"Toti cei din nordul Europei stiu ca nu mai trebuie sa imprumute Portugalia si Grecia", a adaugat Rogers.
Politicienii din Europa au avertizat ca acest an va fi la fel de greu ca 2011, din punct de vedere financiar.
Francul elvetian va deveni cea mai sigura moneda din regiune, pe masura ce dolarul american si yuanul isi vor pierde din caracterul de siguranta, considera Rogers.
De asemenea, el spune ca tentativele Bancii Centrale Elvetiene de a tempera francul vor esua. "In opinia mea, pietele au mai multi bani decat oricare banca centrala", adauga Rogers.
2013 - 2014, "Marea Mahmureala"
Rogers estimeaza ca 2013 - 2014 va fi o perioada de
"mahmureala accentuata", pentru piata financiara, dupa un 2012 dinamic, pe masura ce guvernele vor manipula economiile, intr-un an electoral important. Presedintele american
Barack Obama si cel al Frantei,
Nicolas Sarkozy, se numara printre "capetele luminate" care vor incerca sa obtina votanti in acest an.
"O sa ne confruntam cu multe seisme economice, doarece guvernantii vor incerca sa tipareasca tot mai multi bani", a subliniat Rogers. "Poate America sa stea pe munti de datorii si totodata sa tipareasca munti de bani? Nu cred."
Totodata, multi economisti considera ca 2012 va fi un an mohorat pentru economia globala. Rogers spune ca ar fi trebuit sa cumpere obligatiuni guvernamentale americane, in urma cu doi ani si descrie actuala situatie financiara din SUA ca fiind
"o bula". Rogers mizeaza si pe dolarul canadian, care inca o duce bine.
In Asia, Rogers se increde in yenul japonez si renminbi-ul chinezesc - va cumpara mai multi renminbi, cu prima ocazie.
Fondul lui Rogers are sediul in Singapore. Investitorul a prezis ca Myanmar-ul, statul-problema cunoscut in trecut ca Burma, va deveni un loc ideal pentru investitii in urmatorii zece pana la douazeci de ani - chiar daca americanii nu pot investi acolo.
Guvernul din Myanmar, cunoscut mai degraba pentru incarcerarea castigatorului Premiului Nobel
Aung San Suu Kyi (si totodata renumit disident), si-a reorganizat recent politica monetara si doreste sa devina mai deschis pentru investitii straine, relateaza
CNBC.