Investitiile in energie verde au crescut cu 500% la nivel global in ultimii 8 ani. Romania nu e interesata
investitiienergie verdeernst youngsubventii romania
In timp ce in Romania se taie investitiile in energia verde, in restul lumii fondurile alocate pentru asa ceva cresc. Cererea de energie, situatia resurselor naturale, costurile tehnologiei, accesul la finantare si competitia globala sunt influentatorii cheie pentru investitorii in energie.
Investitia totala in energie verde la nivel global a ajuns la 269 miliarde de dolari in 2012, reprezentand o crestere de 500% comparativ cu 2004. Sectorul energiei regenerabile este acum in competitie pentru obtinerea de investitii cu zona energiei traditionale, dar si cu cea bazata pe noile tehnologii, precum panourile solare, productia de energie din biomasa si mini-turbinele eoliene.
Acestea dau posibilitatea utilizatorilor de energie sa detina propriile mici uzine energetice si schimba, astfel, modul in care companiile si utilizatorii finali se raporteaza la piata de energie, se arata in studiu Ernst&Young.
Peisajul industriei energetice de astazi este cu adevarat global. Din Japonia si Asia de Sud, pana in Africa si America de Sud, energia regenerabila este o sursa viabila, care castiga teren si isi creste cota de piata in mixul surselor energetice. Insa, industria energiei regenerabile va avea de infruntat dificultati in crestere.
“Pe langa sprijinul tot mai diminuat din partea guvernelor, jucatorii din industrie trebuie acum sa se lupte pentru cota de piata peste tot in lume si sa faca fata semnelor tot mai ingrijoratoare in privinta aparitiei barierelor comerciale”, a declarat Gil Forer, oficial Ernst & Young.
Indexul arata faptul ca SUA isi recastiga prima pozitie, iar obstacolele majore la intrarea pe piata a investitorilor straini plaseaza China pe locul doi. Cu toate acestea, perspectivele de crestere ale sectorului de energie regenerabila in China raman favorabile si pe fondul cresterii continue a PIB-ului.
America de Sud continua sa creasca in importanta, fapt ce se datoreaza intr-o anumita masura cresterii cererii de energie. Proiectele in curs de desfasurare din Chile includ uzine de productie de energie solara concentrata la valori de 300MW-400MW, in timp ce Peru a fost inclusa in top, pentru prima oara, datorita resurselor bune si a unui climat investitional propice.
Cu toate acestea, este posibil ca noile masuri politice si anularile de licitatie din Brazilia sa tempereze cresterea rapida inregistrata in ultimele 18 luni in regiune.
In Europa, Romania este tara care a taiat cel mai recent subventiile, intensificand starea de spirit relativ sumbra din Europa de Est, in contextul in care responsabilii de politici incearca sa gaseasca echilibrul dintre crestere si sustenabilitate.
Mai multe tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, printre care Egipt, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, au iesit din top 40 din cauza redresarii lente in urma Primaverii arabe si a absentei unor politici-cadru clare care au amanat implementarile de proiecte.