INVESTITII: Cele 16 legi ale lui Sir John Templeton

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INVESTITII: Cele 16 legi ale lui Sir John Templeton INVESTITII: Cele 16 legi ale lui Sir John Templeton
de Manager.ro la 01 Oct. 2012
Urmareste-ne pe Google News
investitiilegelegisir john templetondezvoltaretaxe

Sir John Marks Templeton (29 noiembrie 1912 - 8 iulie 2008) a fost un investitor american respectat atat in lumea afacerilor, cat si in cercurile umanitare. In 2007, Templeton a fost desemnat unul dintre cei mai influenti 100 de oameni de catre revista Time, in categoria "Power Givens". Templeton a primit onoarea datorita contributiei sale la dezvoltarea umanitatii, prin John Templeton Foundation.

Templeton (foto) a spus intotdeauna ca o mare parte din succesul sau s-a datorat abilitatii de a-si cultiva un spirit optimist, curajos si disciplinat. Dezinteresat de consumerism, Templeton isi conducea singur masina, nu zbura niciodata la Clasa I si locuia in Bahamas.

Investitorul a fost recunoscut pentru filozofia sa, concentrata in jurul a doua sfaturi: "evita efectul de turma" si "cumpara cand strazile sunt insangerate". Baronul Rothschild, un nobil britanic din secolul 18, a "inventat" a doua sintagma, care nu spune altceva decat sa cumperi actiuni si companii, atunci cand ceilalti investitori fug la adapost din calea potopului.

In 2005, Templeton a scris un scurt memorandum, in care prevestea ca in urmatorii cinci ani, lumea va fi martora unui haos financiar fara precedent. Documentul a fost facut public in 2010. Ramane de vazut cine a ascultat sau nu de urmatoarele 16 reguli de aur ale lui Sir John.


1. Investeste pentru un profit maxim real

Sir John se refera la profitul de pe urma dolarilor investiti, survenit dupa plata taxelor si ajustarea inflationara. Acesta este factorul rational de care trebuie sa tina seama toti investitorii pe termen lung. Orice strategie investitionala care nu reuseste sa recunoasca efectele taxelor si inflatiei nu reuseste sa recunoasca, de fapt, adevarata natura a mediului de investitii si este "infirma". Dolarul s-a depreciat si nu mai reprezinta mare lucru, fata de acum 40 de ani, mai spune Sir John.

"Daca inflatia este de 4%, va reduce puterea de cumparare a unui portofoliu de 100.000 de dolari la 68.000 de dolari in doar 10 ani; cu alte cuvinte, pentru a mentine aceeasi putere de cumparare, acel portofoliu ar trebui sa creasca la 147.000 dolari - o crestere de 47% doar pentru a se mentine pe linia de plutire in urmatorul deceniu. Fara sa punem la socoteala taxele", spune Sir John Templeton.

2. Investeste - nu face schimburi, nu specula

Piata bursiera nu este un cazinou; cartoforii, de obicei, sunt pierzatori. Aminteste-ti ca trebuie sa fii cumpatat, sa nu tresari la orice stire financiara pe care o auzi, gandindu-te la portofoliul tau nesigur. Pe de alta parte, "nu trebuie sa gandesti prea mult" inainte de a trece la actiune, mai ales cand simti ca este sansa ta.

3. Accepta orice tip de investitie

Exista un timp pentru toate. Uneori, este mai bine sa stai cocotat pe un munte de bani, pentru a profita de oportunitatile de investitii. De fapt, S&P, indicele celor mai puternice 500 de actiuni, a depasit inflatia, bondurile, titlurile de trezorerie in fiecare deceniu, cu exceptia anilor '70. Nu exista o siguranta, daca nu stii sa cultivi puterea de cumparare.

4. Cumpara la preturi mici

Desigur, ai putea spune ca e simplu. Ei bine, pietele nu functioneaza chiar asa, spune Templeton. Cand preturile sunt ridicate, multi investitori cumpara actiuni doldora. Preturile sunt mici, atunci cand cererea e mica. Investitorii s-au retras, oamenii sunt descurajati si pesimisti. Cand toata lumea este pesimista, piata se prabuseste. Oricare ar fi motivul, investitorii se afla pe margine, cu mana pe portofel. Da, iti vor spune: "Cumpara la pret mic, vinde la pret mare". Dar multi dintre ei au cumparat la pret mare si au vandut la unul mic. Apoi ii intrebi: "Cand veti cumpara actiunile?" Raspunsul obisnuit este: "Pai, cand analistii vor oferi o perspectiva favorabila''. Este o situatie ridicola, dar avem de a face, in principiu, cu natura umana. Iti va fi greu sa te opui trendului multimii - sa cumperi cand ceilalti vand, sa cumperi cand situatia e disperata, sa cumperi "la risc''. Dar vei obtine rezultate spectaculoase. Prin definitie, nu poti depasi piata daca o cumperi. Cumpara cand cei mai multi oameni...inclusiv expertii...sunt pesimisti si vinde cand ei sunt optimisti, spunea analistul Benjamin Graham.

5. Cand cumperi actiuni, cauta preturile de chilipir in randul actiunilor de calitate

Calitatea este un element esential. Calitatea este o companie care s-a impus ca lider tehnologic in industria sa, care depinde de inovatia tehnologica. Calitatea este o echipa puternica de management, cu rezultate dovedite. Calitatea este o companie bine capitalizata, care se situeaza in topul jucatorilor de pe piata. Calitatea este un brand arhicunoscut, de consum. Determinarea calitatii unei actiuni seamana cu recenzia unui restaurant. Nu te astepti sa fie 100% perfect, dar esti placut surprins cand obtine trei-patru stele.

6. Cumpara valoare, nu trenduri de piata sau perspective financiare

Un investitor stie ca piata bursiera este o piata de actiuni, nimic mai mult. Chiar daca actiunile individuale pot fi ''atrase'' pe o piata bull puternica, in final, tot ele dicteaza mersul lucrurilor, nu invers. Prea multi investitori se concentreaza asupra trendului pietei sau a perspectivelor economice. Actiunile individuale pot creste intr-o piata bear si se pot prabusi intr-una bull, nu e o exceptie. Piata bursiera si economia nu merg intotdeauna mana in mana. Pietele bear nu coincid mereu cu recesiunea si un declin al veniturilor unei companii nu este neaparat si cauza scaderii actiunilor. Cumpara actiuni individuale, nu teorii si perspective economice.

7. Diversifica-ti activitatea

Indiferent de cat esti de precaut, nu poti cunoaste viitorul. Un uragan, un seism, un razboi, un avans tehnologic surpriza din parte rivalului tehnologic sau o rechemare a unui numar mare de produse, comandate de guvern - toate aceste elemente te pot costa bani. In aceste conditii, spune Sir John, trebuie sa iti diversifici activitatea - in functie de industrie, riscuri si tara gazda. De exemplu, daca realizezi o cautare globala, vei gasi mai multe actiuni bune la preturi mici, decat ai fi intalnit intr-o singura tara.

8. Fa-ti temele sau angajeaza pe cineva care sa ti le faca

Cerceteaza inainte sa investesti. Studiaza companiile, pentru a vedea de ce au succes. In multe situatii, fie cumperi castiguri, fie active. Fii insa foarte precaut si vezi ce se ascunde in spatele fiecarei afaceri pe care o urmaresti. Angajeaza un expert, daca nu te descurci singur.

9. Monitorizeaza-ti zi si noapte investitiile

Asteapta-te la schimbari si reactioneaza la ele. Nicio piata bull nu este vesnica. Nicio piata bear nu este vesnica. Nu poti cumpara actiuni, de care sa uiti. Ritmul este prea dinamic.

10. Nu te panica

Uneori, vei fi prins intr-un impas financiar. Ai putea sa pierzi 15% din castiguri, intr-o singura zi, asa cum au patit investitorii angrenati in crahul pietei americane din 1987. Nu te grabi sa vinzi a doua zi. Trebuie sa vinzi inainte de crah, nu dupa. Studiaza-ti portofoliul. Daca nu ai fi detinut deja aceste actiuni, le-ai fi cumparat, dupa prabusirea pietei? S-ar putea. Astfel, singurul motiv pentru care ai vrea sa le vinzi acum ar fi ca sa iti cumperi altele, mai atractive. Nu o sa gasesti altele mai bune, ramai deocamdata cu ce ai, spune Sir John.

11. Invata din greseli

Singura cale prin care poti sa eviti greselile este sa nu investesti - care este cea mai mare greseala dintre toate. Greselile sunt omenesti. Nu te descuraja, nu iti asuma riscuri si mai mari. Transforma fiecare greseala intr-o experienta de viata. Vezi ce a functionat prost si evita greselile respective pe viitor. Diferenta majora intre cei care au succes si cei mediocri este faptul ca oamenii de succes invata din propriile greseli si ale altora.

12. Incepe-ti ziua cu o rugaciune

Daca iti incepi ziua cu o rugaciune, o sa gandesti mai limpede, o sa comiti mai putine greseli.

13. Este dificil sa te situezi deasupra pietei

Provocarea nu este legata doar de decizia inspirata a unei investitii. Provocarea suprema este sa iei decizii mai bune decat expertii angajati de marile corporatii. Orice gigant de investitii care reuseste sa "zboare'' deasupra pietei se descurca mai bine decat crezi.

14. Un investitor care detine toate raspunsurile nu a inteles bine intrebarile

O abordare orgolioasa te poate duce la dezastru. Nu puteam aplica o regula la intreg universul investitional. Totul se schimba si un investitor bun recunoaste ca succesul este un proces al cautarii infinite de raspunsuri la noi si noi intrebari.

15. Nimic nu este gratuit

Nu investi intr-un sentiment. Compania care ti-a oferit primul loc de munca, cea de la care ai cumparat prima masina sau care ti-a sponsorizat vreo activitate. Toate aceste elemente de nostalgie nu au loc in universul investitional, unde banii dicteaza totul. De asemenea, Sir John Templeton ii sfatuieste pe investitori sa nu investeasca niciodata intr-un pont, un zvon, un sfat.

16. Nu ai voie sa fii foarte des ingrijorat sau pesimist

Ultimul principiu al lui Templeton. Nu te lasa dominat foarte des de teama si negativism. Timp de 100 de ani, optimistii au dus greul pe piata bursiera. Chiar si in anii de cumpana '70, multi manageri - si investitori - au castigat bani din actiuni, cu precadere ale companiilor mici. Regulile de baza ale dobandirii averii din investitii in actiuni sunt aceleasi. In acest secol si in urmatorul, investitorii vor face acelasi lucru: vor cumpara ieftin si vor vinde scump.

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x