International Financing Review: Romania, o noua Polonie?
romaniapoloniaprivatizaribaniguvernpetromreutersjp morgangoldman sachscitigroupministerul economieibcring
Pentru a reduce semnificativ deficitul in urmatorii doi ani, sub presiunea Fondului Monetar International, si pentru a gasi bani pentru investitii in infrastructura, Guvernul roman si-a propus o strategie ambitioasa de privatizari, scrie publicatia International Financing Review (IFR), parte a grupului Thomson Reuters.
Guvernul si-a propus sa vanda 9,8% din actiunile pe care le detine la compania Petrom. Afacerea le-a trezit interesul unor giganti financiari mondiali. Greii americani J.P. Morgan, Goldman Sachs, Citigroup si Morgan Stanley, precum si elvetienii de la UBS sau japonezii de la Nomura, s-au apucat sa lucreze la oferte. Tranzactia se ridica la circa 600 de milioane de euro. Ministerul Economiei detine in total 20,6% din Petrom si intentioneaza sa pastreze diferenta de actiuni.
Marile banci au format deja echipe cu companii care au prezenta locala: Goldman Sachs cu UniCredit, Morgan Stanley cu Raiffeisen Capital, Citigroup cu Societe Generale. Potrivit unor surse, J.P. Morgan ar lucra cu Banca Comerciala Romana (BCR), iar UBS cu ING, scrie IFR.
Tot in acest an, Executivul spera sa finalizeze alte doua oferte secundare - listarea a 16% din Transelectrica si 15% din Transgaz, in valoare de 156 de milioane de euro.
In 2012, Guvernul vrea sa privatizeze Romgaz, tranzactie estimata la 2 miliarde de euro. Ministerul Economiei se afla de asemenea sub presiunea, exercitata de FMI, de a lista Nuclearelectrica si Hidroelectrica. In aceste cazuri lobbyistul este managerul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton.
IFR spune ca, daca reuseste sa isi duca la bun sfarsit planul de privatizari, Romania ar putea deveni o a doua Polonie. Statul vecin este renumit pentru faptul ca a tras investitii semnificative prin intermediul pietei de capital.
Potrivit lui Mihai Iulian Caruntu, analist BCR, de aceasta data guvernul este fortat sa faca privatizarile. In acest an trebuie sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB de la 6,5% anul trecut. Mai mult, trebuie sa gaseasca bani pentru modernizarea infrastructurii. "Petrom este punctul de plecare", spune Caruntu, citat de IFR.