Ingeri cu fete murdare: 10 organizatii caritabile suspecte din SUA
ingerorganizatii caritabilestatele uniteafaceribaniscandal
Nu toate organizatiile caritabile cheltuiesc la fel. Modalitatile in care acestea folosesc banii filantropilor au devenit in ultimii ani subiect de scandal. CEO lacomi, fonduri nepotrivite, afaceri murdare, elemente specifice mai degraba unei corporatii corupte sau campanii electorale.
Website-ul Charity Navigator a fost infiintat in 2001 ca un ghid pentru potentialii donatori de bani. Site-ul evalueaza organizatiile caritabile, dupa o serie de criterii si ofera informatii despre taxele si impozitele platite de acestea. Astfel, donatorii pot vedea in ce fel sunt investiti banii dati de pomana. BusinessPundit.com a intocmit o lista a celor mai lacome si suspecte organizatii caritabile din America.
SALVATION ARMY
Salvation Army pozeaza in organizatie religioasa caritabila, realizeaza joburi misionare si raspandeste "cuvantul" Domnului. Salvation Army este o afacere, in ciuda statutului de organizatie "non profit". Organizatia strange bani si pentru sine. Pentru ca este socotita biserica, nu trebuie sa-si declare veniturile. In plus, organizatia detine multe proprietati, in care locuiesc sefii mari.
Pretul unei asemenea locuinte ajunge si la 900.000 de dolari. Membrii Salvation Army au fost acuzati de multe ori ca vand proprietati fara instiintarea statului american. In Anglia, Salvation Army a ajuns in atentia publicului dupa ce s-a aliat cu compania textila Kettering Textiles Limited, intr-o schema de afaceri. In trei ani de activitate, organizatia a castigat 26 de milioane de dolari si directorii au bagat in buzunar 16 milioane de dolari.
Salvation Army nu intoarce si celalalt obraz, ca-n Biblie.
In 2006, a ajuns in justitie cu Greenpeace, asupra unei controverse legate de o proprietate in valoare de 264.000.000 dolari. Proprietatea, potrivit testamentului detinatorului sau, Hector Di Stefano, ar fi trebuit vanduta si banii impartiti intre opt organizatii caritabile. Din cauza unei "erori", Salvation Army a cerut ca Greenpeace sa nu primeasca nimic din testament si banii, 33.000.000 dolari, sa fie impartiti intre ceilalti beneficiari. Cele doua organizatii, Salvation Army si Greenpeace, s-au inteles pana la urma la tribunal.
TEXAS HEART INSTITUTE
Texas Heart Institute, fondat in 1962, este dedicat cercetarii in domeniul prevenirii bolilor cardiovasculare. Dincolo de asta, umple buzunarele directorilor sai. CEO-ul organizatiei non profit castiga anual 466.000 de dolari, in timp ce presedintele si fondatorul primesc in fiecare an cate 600.000 de dolari. Adunate, salariile lor insumeaza 3,5% din bugetul total al institutului.
FINE ARTS OF SAN FRANCISCO
The Fine Arts Museums of Chicago (format din doua muzee separate, de Young si Legion of Honor), are venituri anuale de 32 de milioane de dolari. Presedintele castiga anual 365.000 de dolari. Jumatate din veniturile muzeelor sunt cheltuite pentru refinantari si costuri administrative.
DISABLED VETERAN'S ASSOCIATION
DVA sustine ca ii sprijina pe "eroii necunoscuti care au luptat pentru libertatea noastra" (n.r. veteranii de razboi din America). In realitate, organizatia ofera suport financiar pentru cei care strang fonduri si ii finanteaza pe angajatii firmelor orientate spre obtinerea de profit. 95% din veniturile DVA ajung la acesti oameni.
COALITION AGAINST BREAST CANCER
CABC sustine ca lupta pentru eradicarea cancerului. Doar 18% din veniturile sale sunt investite in prevenirea si diagnosticarea bolii. Restul merg in buzunarele angajatilor si in costuri administrative.
CHILDREN'S CHARITABLE FUND
CCF a primit un rating slab din partea Charity Navigator si a Better Business Bureau. Compania da doar 10% din venituri pe programe de caritate si nu este transparenta in privinta informatiilor legate de veniturile sale. 2% din banii CCF ajung in salariul CEO-ului organizatiei.
MARTIN LUTHER KING, JR. NATIONAL MEMORIAL PROJECT FOUNDATION
Este ceva mai rau decat sa te folosesti de mostenirea spirituala a unui mare om? CEO-ul organizatiei MLK castiga 265.085 dolari in fiecare an, 6% din veniturile totale ale agentiei. Jumatate din bani sunt reinvestiti in sprijinirea strangerii de fonduri, fiind cheltuiti pe petreceri si dineuri excentrice.
CHILDREN'S CHARITY FUND INC.
CCF INC. a fost fondat in 1991. Sustine ca ii ajuta pe copiii cu dizabilitati, oferind medicatie gratuita si ajutor pentru familiile acestora. Potrivit Charity Navigator, doar 5,6% din banii organizatiei sunt cheltuiti in scopuri umanitare, adica 77.000 de dolari, mai putin decat salariul CEO-ului CCF INC.!
THE NATURE CONSERVANCY
TNC are un rating bun in Charity Navigator: 58 de puncte, 3 din 4 stele. Este una dintre cele mai vechi organizatii non profit din America, fondata in 1951. Detine 119 milioane acri de teren, in toata lumea.
Totusi, desi este o organizatie "eco", TNC are afaceri cu Dow Chemical, General Electric, American Electric Power - permite mineritul in zone care ar trebui sa fie protejate. Dupa deversarea uriasa de petrol din Golful Mexicului, Washington Post a publicat un articol in care a prezentat relatia deosebit de apropiata dintre British Petroleum, compania responsabila pentru catastrofa, si The Nature Conservancy. Pe de alta parte, TNC este acuzata ca a facut profit din vanzarea unor terenuri lasate in grija organizatiei, catre proprii administratori.
THE CENTRAL ASIA INSTITUTE
The Central Asia Institute sustine educatia in Afghanistan si Pakistan. Greg Mortenson, fondatorul organizatiei, are o imagine de sfant. Sau cel putin avea. In aprilie 2011, emisiunea "60 de Minute" a prezentat un reportaj despre Mortenson, in care se spunea ca CAI ar fi facut ce-a vrut cu fondurile umanitare. Mai mult, Mortenson ar fi inventat multe dintre povestile prezentate in cartile sale.
Organizatia caritabila are probleme si cu Fiscul. A realizat un singur audit in ultimii 14 ani. Investigatorii au descoperit ca CAI investeste mai mult in imaginea sa, decat in programe de constructie de scoli si educarea tinerilor afgani. Banii lui Mortenson se intersecteaza in mod suspect cu fondurile CAI. CAI a platit in 2009 circa 1,7 milioane de dolari pentru "cheltuieli legate de editarea unor carti". A alimentat calatoriile lui Mortenson, a cumparat mii de carti la preturi bune, pentru a le distribui la evenimentele caritabile. Mortenson a primit un onorariu de 30.000 de dolari pentru lectiile tinute cu diverse ocazii.
Niciun ban obtinut de Mortenson de pe urma cartilor sale nu a ajuns sa fie cheltuit in scopuri caritabile. Doi fosti donatori l-au dat in judecata pe Mortenson, acuzandu-l de "tepe". In aceste conditii, mai reprezinta donatiile catre organizatiile caritabile un act de bine? Sau avem de-a face cu o inselatorie? Depinde cui dam de pomana.