Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit istoricilor, bacsisul a aparut in secolul 18, in Marea Britanie, cand o urna pe care scria "To Insure Promptitude" a fost amplasata in locurile publice. "Pentru asigurarea promptitudinii" a devenit TIP sau "bacsis", in limbajul comun. Initial, bacsisul a reprezentat o cale prin care puteau fi asigurate servicii mai bune. In prezent, aceasta recompensa a devenit nelipsita din orice sector de prestari servicii.
Exista meserii in care veniturile salariale sunt mici si angajatii se bazeaza in mare parte pe bacsisuri. De exemplu, plata medie pentru chelneri si chelnerite este de 2,12 dolari pe ora (estimari Business Insider), suma din care acestia platesc impozitele pentru bacsisurile declarate.
Cum stii cand si cui sa dai un bacsis? Care este suma potrivita? Asteptarile de bacsis variaza in functie de serviciul prestat. Unii asteapta un bacsis la fiecare activitate pe care o realizeaza, desi face parte din munca lor zilnica, cu precadere cei sectorul alimentatiei, hotelier si taximetrie. Practic, taximetristii considera ca este normal sa le oferi ceva in plus pe langa costul cursei, la fiecare drum efectuat. Alte prestari de servicii sunt mai relaxate in privinta standardelor de oferire a unui bacsis.
De exemplu, sa spunem ca o toaleta dintr-o gospodarie situata in New York se defecteaza la ora doua dimineata si proprietarul are nevoie de un instalator. Cauta pe internet si gaseste unul dispus sa presteze servicii la acea ora. Din recunostinta pentru deplasarea la o ora inadecvata, beneficiarul serviciului ii va oferi instalatorului un bacsis situat intre 20 - 30 de dolari. Mai trebuie sa mentionam ca "omul cu tevile" se asteapta la un bacsis si se va uita urat la noi daca nu i-l dam?
Companiile pot interzice soferilor de autobuz si limuzina sa accepte un bacsis. De aceea, daca folosesti un serviciu pentru care nu stii exact daca se cuvine sa oferi sau nu bacsis, ai face bine sa suni inainte la compania respectiva sau sa cauti informatii despre functionarea acesteia pe internet. In mod normal, aceste precizari ar trebui sa fie "la vedere" (in tarile civilizate) si te pot scuti de eventualele momente jenante, in care ii fluturi unui sofer banii-n fata si el se inroseste...
Bacsisul depinde de serviciu. Restaurantele si barurile, cele mai frecvente localuri unde se ofera bacsis, acceptau in trecut o recompensa de 10 - 15%. Aceasta a crescut la 15 - 20%, in functie de calitatea serviciilor oferite. Bacsisul trebuie calculat in functie de nota de plata finala. Unii prestatori de servicii asteapta un bacsis situat intre 15 - 20% sau o suma fixa. Astfel, data viitoare cand mai oferi un bacsis, ar fi potrivit sa cunosti unele aspecte.
Odata ce te familiarizezi cu serviciile de care beneficiezi, vei afla ca prestatorul ar face orice sa-ti fie pe plac, dar se astepta intotdeauna la o recompensa, dincolo de plata in sine a muncii sale. Totodata, un prestator nu se va plange niciodata de un bacsis prea mare, eventual va stramba din nas la unul mai mic...Multi se astepta sa spui: "PASTREAZA RESTUL!"