Industria CARBUNELUI in imagini
industria carbuneluicarbuneromaniaenergiechina
Carbunele nu este un combustibil care tine in special de revolutia industriala din secolele XVIII - XIX. Acest mineral ocupa o pozitie centrala si in economia de astazi. In 2010, productia globala de carbune a crescut cu 6,8% comparativ cu 2009.
Acest combustibil este mai daunator pentru mediul inconjurator decat oricare altul. La ardere, carbunele elibereaza in atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon. De asemenea, poate provoca ploi acide, contaminare a panzei freatice si probleme respiratorii.
Termocentrala din Nierderaussem, Germania
In acest moment, peste 40% din electricitatea produsa la nivel global este generata prin arderea de carbune. Si tara noastra se bazeaza tot pe carbune cand vine vorba de producerea de electricitate.
"Strategia energetica a Romaniei se va baza in continuare pe utilizarea carbunelui pentru productia energiei electrice", a declarat, la mijlocul anului trecut, Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.
Excavator la o cariera de carbune de la Belchatow, Polonia
Productia de carbune a Romaniei s-a cifrat, in primele 11 luni din 2011, la 6,171 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 13,2% (719.400 tep) mai mare fata de cea din perioada similara din 2010, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Anil Basnet, miner in varsta de 20 de ani din India
Potrivit
International Energy Agency (IAE), cei mai mari producatori mondiali de carbune sunt
China (3.162 milioane de tone echivalent petrol),
SUA (997),
India (571),
Australia (420),
Indonezia (336),
Rusia (324),
Africa de Sud (255),
Polonia (134),
Kazakhstan (111) si
Columbia (74).
Vanzator de carbune in Haiti