Idei de afaceri: Firma de asigurari impotriva rapirilor
idei de afaceriafaceri la cheieafaceriideirapiriasigurari
Asiguratorii au sesizat o noua oportunitate, aceea de a vinde asigurari impotriva riscului rapirilor in sudul Europei, estimand ca recesiunea si tensiunea sociala vor determina mai multe asemenea incidente periculoase.
Deocamdata, nu exista nicio dovada, potrivit careia numarul rapirilor in Grecia, Italia si Spania ar fi crescut, dar asiguratorii "au pus pariu" pe schimbarea situatiei; astfel, ei spera ca vanzarile de asigurari in caz de rapire sa creasca.
In Italia, unde rapirile puse la cale de mafioti si grupurile extremiste au luat amploare in anii '70, rapirea recenta a mogulului din domeniul constructiilor, Andrea Calevo, langa Genova, eliberat ulterior de politisti, a starnit ingrijorari privind noi tentative de rapire.
"Cu siguranta ca oamenii bogati vor deveni o tinta, mai ales in acest climat economic. O sa ne promovam produsele pe aceste piete, catre acesti indivizi", a declarat Michael Sharp, reprezentant al asiguratorului Beazley (Lloyd's) din Londra.
"Oriunde exista probleme financiare, rapirile devin un pericol iminent".
Grecia, Italia si Spania inregistreaza o stagnare economica prelungita si somajul in crestere a alimentat protestele sociale.
"Cererea pentru asigurari in caz de rapire va creste in Europa", a precizat, la randul sau, Will Miller, din cadrul Contingentului Special de Riscuri, o unitate care apartine de brokerul asigurator Willis. CSR este specializat in asigurarea cazurilor de rapire.
"Analizand ingredientele care conduc la majorarea riscului de rapire intr-o anumita tara, incepi sa sesizezi anumiti factori".
Grecia, unde somajul a ajuns la 27%, este una din tarile aflate in mare risc, in privinta posibilelor rapiri, a declarat experta Jamie Scudder din cadrul Maplecroft.
"Grecia, pe fondul problemelor financiare, a proximitatii Europei de Est si a granitelor nesigure, ar putea deveni scena unor rapiri", a spus Scudder, referindu-se la influenta grupurilor organizate criminale din tarile sarace ale Balcanilor.
"Alte tari, precum Italia, ar putea inregistra o majorare a riscului, pe masura ce se straduiesc sa combata criza financiara", a adaugat Scudder. Crima organizata s-a infiltrat "in toate sectoarele" economiei italiene.
Cea mai mare recompensa din Grecia a fost platita in 2009, dupa izbucnirea crizei datoriilor, cand mogulul din domeniul transporturilor Pericles Panagopoulos a fost eliberat de rapitori, in urma achitarii unei sume de 30 milioane euro.
Rapirile pentru rascumparari in Italia sunt la ordinea zilei. In 2010, au avut loc 351 de rapiri, iar in 2011, numarul lor a crescut usor, la 356.
In Roma, la nivelul lui 2012, au fost inregistrate 70 de cazuri de lipsire de libertate. "Este ingrijorator, deoarece rapirea reprezinta o infractiune foarte grava", a declarat Gianni Ciotti, din cadrul sindicatul politistilor SILP CGIL.
Rapirea este veche "de cand lumea", dar asigurarilor moderne impotriva ei dateaza din anul 1932. Atunci, americanii bogati au fost speriati de rapirea fiului aviatorului Charles Lindbergh.
Asigurarea impotriva rapirii, care acopera in general costurile angajarii negociatorilor si cel aferent recompensei, a devenit populara in randul companiilor la nivelul anilor '70-'80, cand grupurile radicale din Italia si America Latina rapeau diversi directori, pentru a-si rotunji fondurile.
Asiguratorii in caz de rapire acumuleaza o piata de 300 milioane dolari, destul de mica, in comparatie cu piata generala a asigurarilor; totusi, acest segment a crescut cu 20% pe an, incepand cu 2006.
Cei mai mari clienti ai asiguratorilor in caz de rapire sunt companiile multinationale, deseori cele miniere si petroliere, care dispun de angajati bine platiti in zone riscante de pe glob, precum Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina.
Protectia in sudul Europei insumeaza o cincime din primele globale, valoare care va creste, potrivit lui Peter Dobbs, directorul diviziei de asigurare a bunurilor din cadrul companiei Catlin.
"Oamenii discuta", a spus acesta. "Fara indoiala ca greutatile economice si instabilitatea politica reprezinta precursori ai rapirilor".
Pretul asigurarilor impotriva rapirilor s-a mentinut la acelasi nivel in ultimii ani, in ciuda cresterii cererii. Motivul este simplu: concurenta acerba de pe piata. De exemplu, precizeaza Reuters, patru persoane care efectueaza o calatorie de doua saptamani intr-o zona periculoasa din punct de vedere al numarului de rapiri, pot obtine o polita cu acoperire de 5 milioane de dolari, platind circa 2.000 de dolari. O multinationala care are multi angajati detasati in zone cu risc mare de rapiri plateste anual peste un milion de dolari.
Multe companii de asigurari se reprofileaza, dupa ce numarul luarilor de ostatici de catre piratii somalezi a scazut, datorita imbunatatirii securitatii la bordul navelor (care sunt pazite acum de gardieni inarmati).
"Companiile care au exploatat oportunitatile maritime analizeaza acum alte zone de interes", a spus Andrew Bathrust, un asigurator indepedent impotriva rapirilor.