Guvernatorul Bancii Angliei: 2013 ar putea fi un an al razboaielor valutare intre marile economii
guvernatorbanca anglieieconomierecesiune globala
Unele state cu economii mari ar putea incerca in 2013 sa-si deprecieze si mai mult monedele, pentru a sustine cresterea economica, a declarat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.
"Consider ca 2013 va fi un an dificil, in care mai multe state vor incerca sa-si deprecieze monedele. O astfel de perspectiva produce ingrijorare. Vor reactiona si alte tari la fel? ", se intreaba Mervyn King, citat de Wall Street Journal.
Devalorizarea in scopuri competitive a fost folosita de marile economii in ultimii ani pentru a contracara impactul recesiunii de la nivel global. Politicile monetare relaxate si alte masuri, precum achizitiile de active financiare de catre bancile centrale, au condus la deprecierea unor valute importante, in intreaga lume.
O moneda ieftina face ca exporturile sa fie mai ieftine si mai competitive, conducand la un suport consistent al activitatii economice. Acest instrument ar putea fi preferat de tot mai multe tari in urmatoarele luni, in contextul incercarilor de a genera crestere economica, a afirmat guvernatorul, pentru Wall Street Journal.
Economia globala are mare nevoie in acest moment, ca tarile cu surplusuri comerciale mari, precum Germania, Olanda si China, sa stimuleze cererea, insa acestea au putine motive sa actioneze astfel, a spus oficialul de la Banca Angliei.
Statele cu deficite comerciale majore trebuie sa ia repede masuri pentru stimularea cresterii, insa au putine optiuni. Mai multe tari, inclusiv Elvetia, Japonia si Brazilia, au dificultati in a-si tempera aprecierea propriilor monede, astfel incat sa nu piarda beneficiile aduse de exporturi.
“Problema este agravata de faptul ca instrumentele traditionale folosite de bancile centrale pentru stimularea cresterii, dobanzile scazute de politica monetara, au fost impinse aproape de limita", a mai apreciat King.