Grecia: Ce se intampla cand o tara intra in incapacitate de plata (default)?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Grecia: Ce se intampla cand o tara intra in incapacitate de plata (default)?
Stim ce s-a intamplat cand una dintre cele mai mari banci de investitii, Lehman Brothers, s-a prabusit in septembrie 2008. Evenimentul a marcat inceputul unei crize globale profunde din care ne chinuim sa iesim si astazi. Dar ce se intampla daca un stat, Grecia, membru al Zonei Euro, intra in incapacitate de plata (default)?
Fostul sef al bancii centrale americane (Fed - Federal Reserve System), Alan Greenspan, declara zilele trecuta ca intrarea Greciei in incapacitate de plata este aproape sigura. Pe scurt, asta ar insemna inceputul unei noi crize globale sau mai bine reintrarea in criza. Am avea de a face cu o recesiune cu doua varfuri negative, in forma literei "W" (double-dip recession).
Daca Grecia intra in incapacitate de plata, efectele vor fi globale. Ele vor fi resimtite de catre cetatenii tuturor statelor vestice si nu numai. Efectele se vor extinde si in Asia.
Bancile grecesti vor fi nationalizate
Bancile din Grecia sunt puternic expuse la datoria externa a tarii. In cazul in care statul elen intra in incapacitate de plata, este foarte probabil ca cei care au depozite in aceste institutii sa isi retraga masiv banii. Acest lucru va genera pierderi uriase, iar bancile nu vor avea de unde sa faca rost de capital, din cauza ratingurilor scazute. Singura solutuie, pentru a se evita prabusirea totala a sistemului bancar grecesc, va fi nationalizarea.
Bancile europene vor inregistra pierderi uriase
Bancile din Germania, Franta si Marea Britanie sunt cei mai mari detinatori ai datoriei grecesti. Ele au imprumutat Grecia cu circa 53 miliarde de dolari. Pierderile s-ar putea ridica la cel putin 22 miliarde de dolari doar in 2011, potrivit estimarilor unor analisti.
O criza globala a creditelor
Indoielile privind stabilitatea institutiilor financiare, cu expunere directa sau indirecta pe Grecia, se vor imprastia in toata luma, inclusiv in Romania. Chiar bancile vor ezita sa mai acorde credite, de teama unor pierderi si mai mari. De asemenea, consumatorii si companiile se vor gandi de doua ori inainte sa acceseze credite, de teama unei noi recesiuni.
Irlanda si Portugalia ar putea urma
Irlanda si Portugalia sunt in situatii apropiate de cea a Greciei. Ambele state se straduiesc sa reduca deficitele bugetare mari si datoriile externe si sa-si consolideze sistemele bancare subrede. Daca creditorii isi iau mana de pe Grecia, ce-i va impiedica sa faca acelasi lucru atunci cand vine vorba de Irlanda si Portugalia?
Banca Centrala Europeana in criza
BCE este expusa masiv pe datoria externa an Greciei, dar si pe a Irlandei. Daca bancile din cele doua state nu reusesc sa se stabilizeze, BCE ar putea intra in insolventa, potrivit unor analisti. Fiind banca centrala, BCE va putea redeveni solventa.
O criza politica in Germania
Tulburarile din Zona Euro vor zgudui guvernul german. Cetatenii se opun salvarii tarilor mai mici, pe care le considera iresponsabile. Orice greseala in problema greaca ar putea dobori guvernul federal german condus de Angela Merkel si asa aflat intr-o situatie dificila.
Consumatorii vor fi speriati
Multe economii vestice au ca principal motor de crestere consumul. O noua criza globala ii va determina pe consumatori sa reduca cheltuielile si sa bage mai multi bani la saltea. Acest lucru va dinamita recuperarea economica si asa fragila. SUA nu are nevoie de o scadere a consumului. Cea mai mare economie a lumii se afla intr-o situatie dificila: deficitul bugetar ridicat, de 9,9%.
Creste protectionismul in Europa
Germania si Franta sunt cocosate de datoriile Greciei si Irlandei. O noua forma de protectionism se va naste. Franta si Germania vor cumpara mai multe bunuri din aceste state afectate de criza, decat din Asia.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"