Intr-un comentariu recent, economistul miliardar George Soros a vorbit, din nou, despre criza: Germania ar trebui sa fie de acord cu introducerea "Eurobondurilor" sau, de ce nu, sa paraseasca zona euro.
Soros este de acord ca euro a dus la dezbinarea Uniunii Europene. Aceasta gandire a castigat popularitate in Germania, daca tinem cont de succesul partidulul Alternativ fur Deutschland (AfD), care are aceeasi viziune si promoveaza o platforma care implica disolutia completa a zonei euro, pentru a salva UE.
Pentru Soros, salvarea UE nu implica dizolvarea euro, ci remodelarea monedei unice: lipsa uniunii fiscale (mutualizarea datoriei), ar trebui sa mearga mana in mana cu uniunea monetara.
Atat Soros, cat si AfD, sunt de acord ca in actuala sa configuratie, euro genereaza tensiuni politice intre tarile "creditoare" din centrul zonei euro, precum Germania si cele debitoare, precum Spania, Italia si alte state greu incercate de criza, aflate, in acest moment, la periferia zonei euro.
Intr-un comentariu oferit la o conferinta de presa din Italia, desfasurata duminica, Soros a vorbit despre moneda euro, care distruge UE:
Sunt foarte ingrijorat cu privire la Europa. Euro distruge UE. Acest lucru se intampla deja, in sensul ca UE reprezinta asocierea voluntara a unor tari cu aceleasi drepturi. Criza a adus insa o schimbare radicala: o relatie intre creditori si debitori. In criza, creditorii sunt sefi. Nu mai discutam despre o egalitate.
Recent, aceasta criza politica a fost amplificata de alegerile din Germania. Politicienii germani nu vor sa devina cei care alimenteaza tarile cu datorii, precum Italia si Spania, deoarece electoratul german nu are o opinie favorabila, legata de creditarea pe care Germania ar putea sa o ofere altor tari.
Tocmai de aceea, partide precum AfD castiga sustinere. Dizolvarea euro reprezinta o solutie, a propus Soros.
Planul AfD reprezinta o abordare nationalista, anti-europeana, in privinta crizei euro.
Mutualizarea datoriilor, pe de alta parte, este "pro-europeana" si mizeaza pe integrare - dar necesita schimbari majore.
"Autoritatile incearca sa rezolve criza conform propriilor lor mecanisme, deoarece recunosc deschis faptul ca este foarte dificil sa le schimbi", a declarat Soros. "Ei se tem ca opinia publica s-a intors impotriva integrarii europene, astfel incat nimeni nu indrazneste sa miste un deget".
Opinia publica se indreapta spre nationalism, dovada alegerilor recente din Italia, unde noua miscare anti-europeana "Five Star Movement" a primit cele mai multe voturi, la urnele din februarie.
Soros spune ca aceasta este "tragedia Europei".
Europa are nevoie de o miscare pro-europeana, mai spune acesta:
Multi mizeaza pe dezintegrarea UE. Cei care considera conditiile actuale drept intolerabile devin anti-europeni.
Avem nevoie de o miscare politica, care recunoaste ca aceste conditii sunt intolerabile, ca problemele Europei necesita o solutie europeana - una pro-europeana. Recent, economistul conservator german Hans-Werner Sinn l-a atacat pe Soros intr-un editorial publicat de website-ul Project Syndicate.
Soros a replicat insa printr-un comentariu de 818 cuvinte la articolul lui Sinn. "Tarile puternic indatorate trebuie sa canalizeze nemultumirea oamenilor pe un canal mai constructiv, ei trebuie sa se uneasca si sa ii ceara Germaniei sa ia o decizie", a scris Soros. "Noul guvern italian este bine cladit si poate face un asemenea efort".