Generalul american Wesley Clark: Aurul din Apuseni poate fi scos fara riscuri
rosia montanaafaceriwesley clarkaurprotectia mediului
Generalul american in retragere Wesley Clark, consilier onorific al premierului Ponta, sustine ca exploatarea gazului de sist are un "viitor extraordinar" in Romania. La Rosia Montana se pot utiliza tehnologii care sa nu puna in pericol mediul, sustine Clark.
Suport pentru Romania
Wesley Clark a explicat ca se afla in Romania in calitate de om de afaceri si consilier onorific al premierului Ponta, dat fiind faptul ca el nu poate sa fie platit de un guvern strain, deoarece este general in retragere, conform "Adevarul".
"Treaba mea aici este sa sprijin dezvoltarea economica, crearea de oportunitati de afaceri in Romania", a declarat generalul american, care a confirmat faptul ca este implicat in explorarea rezervelor de gaze de sist, dar a precizat ca nu in Romania.
"Sunt implicat in afacerile din America in ceea ce priveste petrolul, gazele, biocombustibilul, energia eoliana, energia solara, energie electrica si baterii. Stiu ca gazul de sist are un viitor extraordinar in Romania", a declarat acesta.
Generalul a apreciat ca firma americana Chevron trebuie sa informeze opinia publica, dupa ce prospectiunile din Romania au fost intrerupte ca urmare a protestelor.
"Noi folosim in America tehnologia fracturarii hidraulice in mod foarte sigur. Nu produce cutremure importante, nu afecteaza apele din subteran, din moment ce lucrurile se petrec la mii de metri adancime", a mai argumentat Clark.
Protectia mediului la Rosia Montana este importanta
Referitor la Rosia Montana, generalul Clark a afirmat ca in acest caz este vorba despre doi factori. "Rosia Montana este importanta pentru locurile de munca pe care le poate crea. Dar si protectia mediului este la fel de importanta. Exista insa tehnologii care permit exploatarea aurului fara a pune in pericol mediul ", a declarat Clark.
Generalul in retragere Wesley Clark, in varsta de 68 de ani, a fost comandant NATO in timpul razboiului din Kosovo. Dupa retragerea din armata americana, militarul s-a indreptat spre afaceri si spre lumea politica.
In ceea ce priveste Rosia Montana, Consiliul Judetean Alba a decis saptamana trecuta sa organizeze un referendum in 35 de localitati din Muntii Apuseni, care au o populatie cu drept de vot de circa 72.000 de persoane.
Desi referendumul nu obliga autoritatile la nimic, compania canadiana Gabriel Resources a castigat 3,5 milioane dolari in aceste zile la bursa, conform jurnalistilor de la Adevarul.