Franks, FMI: Economia Romaniei a incetinit. Serbanescu, analist: Programul FMI este unul de reducere a consumului. Fara consum nu ai crestere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Franks, FMI: Economia Romaniei a incetinit. Serbanescu, analist: Programul FMI este unul de reducere a consumului. Fara consum nu ai crestere
Datele preliminare arata ca avansul exporturilor si al productiei industriale au incetinit in trimestrul doi al anului, ceea ce va duce la o crestere economica sub nivelul inregistrat in primul trimestru, a declarat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.
"Vom vedea cat de mult a incetinit cresterea dupa ce avem datele finale", a spus Franks.
Reprezentantul Fondului a adaugat ca isi mentine previziunea privind cresterea economica a Romaniei la 1,5% pentru acest an.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 0,7% in primul trimestru al anului, fata de ultimele trei luni ale anului trecut, si cu 1,7% comparativ cu perioada similara din 2010. Avansul a fost sustinut in special de cresterea exporturilor.
FMI a aprobat luni, 27 iunie, prima transa, in valoare de 481 milioane de euro, din noul acord, de tip preventiv, incheiat cu Romania. Potrivit lui Franks, intalnirea cu autoritatile locale a fost scurta, deoarece Fondul a fost multumit de progresele inregistrate de tara.
"Cand peste jumatate din exporturile tale sunt facute de doua companii, Dacia si Nokia, ai probleme"
"Nu mai exista aceeasi cerere din Occident pentru produsele romanesti. Odata cu incetinirea cresterii economice in Vest, aceasta cerere a scazut. Mai mult, la noi marile realizari sunt doua companii, Dacia si Nokia. Dacia nu mai beneficiaza de programul Rabla din Germania, iar Nokia se confrunta cu dificultati si ar putea sfarsi prin a nu mai exista, fiind preluata de catre o companie rivala. Cand peste jumatate din exporturile tale sunt facute de doua companii, ai probleme atunci cand scade cererea pentru produsele oferite de acestea", a declarat, pentru Manager.ro, analistul economic Ilie Serbanescu (foto).
Potrivit lui Serbanescu, daca scad exporturile, scade automat si productia industriala: "Pe piata interna din Romania nu prea exista cerere pentru industrie si nici consum. Daca scad exporturile, scade si productia industriala. Economia noastra se bazeaza in proportie de 70% pe consum. In aceste conditii nu mai ai de unde sa ai crestere".
Analistul economic mai spune ca programul impus de catre FMI este unul care a dus la scaderea consumului. Oamenii nu mai au bani. "Fara consum nu putem avea crestere economica", a mai spus Serbanescu. El a adaugat ca este sceptic in privinta faptului ca Romania va reusi sa atinga in acest an cresterea de 1,5% prognozata de FMI.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"