Aceasta este prima mare banca de investitii care a devenit victima turbulentelor financiare in acest an. Poate ca ne e mai usor sa ne amintim de Lehman Brothers care a ajuns in aceeasi situatie o jumatate de an mai tarziu dupa o istorie de succes care se intinde pe mai bine de 100 de ani.
Momentul falimentului este o lectie dura pentru orice afacere, cu atat mai mult pentru astfel de institutii financiare care au conexiuni complexe in economie. Esecul acestor banci a produs o unda de soc atat de puternica incat s-a facut simtita in intreaga lume. Nu vom intra in mai multe detalii despre tehnicalitatile din spatele acestor falimente, dar ne vom opri asupra unei invataturi foarte importante din toate aceste istorii.
Concluzia pe care trebuie sa o retinem este aceea ca valoarea bunurilor (cladiri, terenuri, utilaje, stocuri etc.) raportata de catre afacerile noastre in situatiile financiare este reala si, spun analistii financiari, „realizabila”, atata timp cat firma respectiva isi desfasoara activitatea in conditii „normale”. Orice firma aflata in dificultate si nevoita sa vanda o parte din aceste active va constata ca valoarea recuperata (si transformata in numerar) a acestora este de cele mai multe ori dureros de mica.
Iata un alt motiv pentru care nu ajunge sa ne evaluam afacerea doar prin prisma banilor pe care i-am platit la un moment dat pe o proprietate sau pe un utilaj, ci trebuie sa avem in vedere si perspectivele ca aceste active sa genereze beneficii pentru activitatea noastra cat mai mult pana la sfarsitul perioadei lor de utilizare. Daca aceste beneficii se transforma in numerar conform asteptarilor astfel incat sa ne putem plati la timp datoriile pe care le avem, se cheama ca am reusit sa cream un management eficient al lichiditatii in compania noastra.
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si